Bilim insanları, uzun bir süredir açık havada yürüyüş yapmanın zihinsel sağlığınıza büyük faydalar sağlayabileceğini keşfetmişlerdir. Ancak bu faydaların nedenleri hakkında net bir bilgiye sahip değildiler. Molecular Psychiatry dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, doğada sadece 60 dakikalık bir yürüyüşün, beyindeki stresle ilgili belirteçleri azaltabileceğini ortaya koyarak yürüyüşün zihinsel sağlık üzerindeki yararları hakkında önemli bir nedensel ilişki sağlamıştır.
Bu ilişkiyi daha iyi anlamak amacıyla, Max Planck İnsani Gelişme Enstitüsü’nde bulunan Lise Meitner Çevresel Sinirbilim Grubu’ndan araştırmacılar, 63 gönüllü katılımcı ile çalışarak onlara ya doğal bir ortamda (özellikle bir ormanda) ya da kentsel bir alanda yürüyüş yapmalarını istemişlerdir. Yürüyüş öncesi ve sonrası beyin aktivitesinin incelenmesi için MRI taramaları kullanılmış ve stres belirteçleri amigdala içindeki aktivite aracılığıyla gözlemlenmiştir.
Daha önceki çalışmalar, şehirlerde yaşayan bireylerin kırsal alanlarda yaşayanlara göre amigdalanın daha fazla aktif olduğunu göstermiştir. Amigdala, duyguların ve korkuların işlenmesinde kritik bir rol oynadığı için, stresin belirteci olarak önemli bir işlev görmektedir. Doğa yürüyüşü sonrasında, katılımcıların amigdala aktivitesinin azaldığı gözlemlenmiş, bu da yürüyüşün stres düzeylerini düşürdüğünü ve kentsel yaşamın olumsuz etkilerine karşı bir koruma sağladığını gösterir.
Lise Meitner Çevresel Sinirbilim Grubu’nun başkanı Simone Kühn, bu bulgular hakkında yaptığı açıklamada, “Sonuçlar, doğa ile beyin sağlığı arasındaki olumlu ilişkinin varlığını desteklemektedir. Ancak bu, nedensel bir bağlantıyı kanıtlayan ilk çalışmadır. İlginç bir şekilde, kentsel ortamda yürüyüş sonrasında beyin aktivitesi sabit kalmış ve artış göstermemiştir. Bu durum, kentsel maruz kalmanın ek stres yarattığına dair yaygın inançla çelişmektedir” şeklinde belirtmiştir.
Bu bulgular, akıl sağlığı sorunlarıyla başa çıkma yöntemlerimiz ve gelecekteki yerleşim alanlarının tasarımı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Önceki araştırmalar, şehir yaşamı ile akıl sağlığı bozuklukları arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermiştir. Yeşil alanlara erişim, kentsel stres faktörlerinin etkisini azaltabilir ve ek araştırmalar sonucunda ruh sağlığı sorunlarının risk faktörlerine karşı koruma sağlayabilir.
Önceki çalışmalar, kırsalda yaşayan veya doğaya erişimi olan bireylerin daha sağlıklı amigdala yapısına sahip olduğunu öne sürmektedir. Bu durum, bütün bilimsel veriler, insanları doğanın kucağına çıkmaya teşvik ediyor gibi görünmektedir. Doğal bir çevreye kısa bir süre maruz kalmak, beton ormanların olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Örneğin, Kanada gibi ülkeler, depresyon veya anksiyete yaşayan bireyler için Ulusal Park geçişleri sunarak bu bulgulardan yararlanmaktadır.