ABD Federal İletişim Komisyonu, Düşük Dünya Yörüngesindeki Uzay Çöplüğüne Karşı Yeni Düzenlemeler Getiriyor

ABD Federal İletişim Komisyonu, Düşük Dünya Yörüngesindeki Uzay Çöplüğü İçin Harekete Geçiyor

Geçtiğimiz Perşembe günü, ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC), düşük Dünya yörüngesindeki (LEO) uzay çöplüğü ile ilgili önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Ajans, kabul edilmesi durumunda, durağan olmayan ölü uyduların uzayda kalabileceği süreye dair bir son tarih belirleyecek bir teklif yayınladı.

Mevcut durumda, 1990’larda yayınlanan isteğe bağlı NASA yönergeleri, ölü uyduların en geç 25 yıl içinde yörüngeden çıkarılmasını önermektedir. Ancak FCC, yerli uydu operatörlerinin ve ABD pazarına girmek isteyen uluslararası şirketlerin, çalışmayan uydularını mümkün olan en kısa süre içinde yörüngeden çıkarmasını gerektiren beş yıllık bir kuralı kabul etmek istiyor.

FCC’nin teklifinde, “Uyduları LEO’da [düşük Dünya yörüngesinde] on yıllar boyunca tutmanın artık sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz” ifadesi yer alıyor. Mevcut uzayda bulunan uydular, FCC’nin düzenlemelerinden muaf tutulacak. Ayrıca komisyon, düzenlemeyi oylamayı planladığı gün olan 29 Eylül’de başlayan iki yıllık bir kazanılmış hak dönemi öneriyor. Bu süre, daha önce fırlatma onayı almış kuruluşlara, bir imha planı geliştirmek için gerekli zamanı tanıyacak.

FCC, NASA’nın beş yıllık sınırın CubeSat görevlerini olumsuz etkileyeceği yönündeki endişeleri göz önünde bulundurarak, duruma göre feragat edebileceğini de belirtti. Bu teklif, düşük Dünya yörüngesindeki uyduların sayısının önümüzdeki birkaç yıl içinde önemli ölçüde artmasının beklendiği bir dönemde geliyor.

SpaceX, Amazon ve OneWeb gibi büyük şirketlerin katkılarıyla, 2025 yılına kadar 18.000 kadar yeni uydu uzayda yer alabilir. Bu yeni uydular, yalnızca gece gökyüzünü gözlemlemeyi zorlaştırmakla kalmayacak, aynı zamanda olası çarpışmaların da artmasına neden olacaktır.