Güneş’in Büyüleyici Görüntüsü
Bir uzay fotoğrafçısı, Güneş’ten fırlayan devasa bir plazma bulutunun unutulmaz bir görüntüsünü yakaladı. Bu göz alıcı olay, koronal kütle atımı (CME) olarak bilinen etkileyici bir fenomenin parçasıydı ve Güneş’in yüzeyinden 11.6 milyon kilometreye kadar uzandı. Fotoğraf, Arizona’da yaşayan profesyonel uzay fotoğrafçısı Andrew McCarthy tarafından 24 Eylül’de çekildi. CME, aslında küçük bir güneş fırtınasının parçasıydı ve bu fırtına, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) Jeomanyetik Fırtına Ölçeği’nde en düşük kategori olan G-1 sınıfında değerlendirildi. SpaceWeather.com’un bildirdiğine göre, bu fırtına Dünya’dan uzak bir yöne doğru seyahat ediyordu.
McCarthy, Reddit üzerinden yaptığı açıklamada, fırlayan bu plazma parçacığının, “şimdiye kadar tanık olduğu en büyük CME” olduğunu belirtti. Plazma, başlangıçta Güneş’in yüzeyine bağlı büyük bir döngü olan çıkıntıda yer alıyordu; daha sonra bu bağ koptu ve plazma, yaklaşık 161.000 km/s hızla uzaya yayıldı. McCarthy, bu muhteşem görüntünün altı saatlik bir zaman diliminde, yüz binlerce ayrı görüntüyü bir araya getiren sahte renkli bir bileşik hızlandırılmış görüntü olduğunu da ekledi.
- Yakalanan görüntüler her saniye 30 ila 80 arasında çekildi.
- Toplanan veriler, 800 gigabayt büyüklüğünde bir dosyada saklandı.
- Görüntüler, CME’yi olağanüstü detaylarla göstermek için birleştirildi.
Fotoğrafta Güneş’in yüzeyi ve CME turuncu tonlarda görünmesine rağmen, bu durum gerçek rengi yansıtmaz. Güneş’in atmosferinin en alt katmanı olan kromosfer ve CME’ler, doğal olarak bize pembe-kırmızı bir ışık yayar; bu ışık, hidrojen-alfa veya H-alfa ışığı olarak adlandırılır. Ancak, her bir görüntünün pozlama süresi çok kısa olduğu için, orijinal görüntüler neredeyse tamamen beyazdı. McCarthy, güneş yüzeyindeki çeşitli yapılar arasında kontrast sağlamak ve CME’yi daha belirgin hale getirmek için son görüntüye dijital olarak turuncu tonlar ekledi.
Yine de, görüntünün geri kalan kısmı turuncu filtre uygulanmadığı için Güneş, uzayın karanlık arka planında belirgin bir beyaz halesini koruyor. Güneş, artık yedi yıl sürecek olan güneş maksimumu olarak bilinen bir döneme girdi ve bu dönemde güneş aktivitesi artış gösteriyor. Bu durum, gözlemcilerin benzer görüntüleri yakalama fırsatlarını artırıyor. McCarthy, “Güneş maksimumuna doğru ilerledikçe, bu tür olayları daha sık göreceğiz” şeklinde ifade etti ve plazma bulutlarının da “kademeli olarak daha fazla büyümesi” olasılığını vurguladı.
McCarthy, insanları uygun ekipman olmadan Güneş’i gözlemlemeye çalışmamaları konusunda da uyardı. Reddit’te, “Bir teleskopu Güneş’e doğrultmayın” diyerek, “Kameranızı ya da daha kötüsü gözlerinizi kızartırsınız” şeklinde bir uyarıda bulundu. Ayrıca, CME’yi fotoğraflamak için kullandığı teleskopun, bu tür olayları güvenli bir şekilde gözlemlemek ve görüntülemek için “çoklu filtrelerle özel olarak modifiye edildiğini” açıkladı.