Microsoft ve Meta’dan Yeni Ortaklık: Sanal Gerçeklikte İşbirliği

Microsoft ve Meta Arasındaki Yeni Ortaklık

Microsoft ve Meta, geçtiğimiz yıl büyük bir rekabete hazırlık yaparken, metaverse çalışmalarının geleceği üzerinde çatışacak gibi görünüyordu. Ancak şimdi, iki dev teknoloji şirketi, insanların nasıl çalışacakları ve sanal gerçeklikte nasıl eğlenecekleri konusunda işbirliği yapmak için yeni bir ortaklık kurduklarını duyurdular. Bu önemli ortaklık, Microsoft’un en popüler hizmetlerinden bazılarını – Teams, Office, Windows ve hatta Xbox Cloud Gaming – Meta’nın Quest VR başlıklarına entegre etmeyi hedefliyor.

Microsoft ve Meta’nın güçlerini birleştirdiği bu iş birliği, teknoloji dünyasında büyük bir sürpriz olarak değerlendiriliyor. Microsoft, Teams’i ve diğer üretkenlik deneyimlerini yetenekli bir VR başlığına taşıma fırsatını değerlendirirken, Meta da büyük metaverse planında önemli bir iş ortağı kazanmış oluyor. Yeni Quest Pro ve Quest 2 başlıklarında, Teams deneyimi, Meta’nın Horizon Workrooms desteği ile bir araya gelecek ve Microsoft’un Teams için Meta’nın avatar sistemini uyarlamasını içerecek.

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, duyuru sırasında “İnsanlar doğrudan Workrooms’tan bir Teams toplantısına katılabilecekler. Bu cihazlar arası, ekranlar arası deneyimin geleceğin sanal ofisinin temeli olacağını düşünüyoruz” şeklinde belirtti. Ancak geleceğin sanal ofisi yalnızca toplantılardan ibaret olmayacak. Microsoft, Windows 365 platformunu kullanarak, Windows’un tam sürümlerini Quest cihazlarına entegre etmeyi planlıyor.

Ayrıca, Microsoft, Aşamalı Web Uygulamaları (PWA) teknolojisi aracılığıyla Office uygulamalarının 2B sürümlerini Quest’e taşımayı da hedefliyor. Bu uygulamalar, Office’in VR için tasarlanmış tam gelişmiş 3D sürümleri olmayacak. Ancak, kurumlarda yeterli bir VR talebi oluşması durumunda Microsoft’un bu uygulamaları gelecekte uygun bir şekilde uyarlaması bekleniyor.

Xbox Cloud Gaming, Xbox Game Pass Ultimate abonelerinin oyun akışı yapmalarına olanak tanıyarak Quest VR başlıklarına da geçiş yapacak. Xbox oyunları için yerel bir VR deneyimi kadar kapsamlı olmasa da, Quest başlığında büyük bir ekranda Xbox kontrol kolu ile oyun oynama imkanı sunulacak.

Bu duyurunun en dikkat çekici noktası, Meta ve Microsoft arasındaki bu yakın ve alışılmadık ortaklık. İkili, daha önce Teams for Meta Portal cihazları ve SharePoint ile Outlook için bazı entegrasyonlar üzerinde işbirliği yapmış olsa da, on yıldan uzun bir süre önce Windows Phone’daki derin Facebook entegrasyonundan bu yana görülen ilk büyük ortaklık olarak öne çıkıyor.

Microsoft’un HoloLens başlığını ve Kinect hareket kontrol cihazını geliştiren ekiplerin yöneticisi olan Alex Kipman, bu yılın başlarında şirketten ayrıldığı düşünüldüğünde, yeni ortaklığın önemi daha da artıyor. HoloLens 3’ün geleceğinin belirsizliği göz önünde bulundurulduğunda, bu ortaklık Microsoft’un gelecekte bir donanım üreticisi olmaktansa yazılım alanına yönelmeyi amaçladığını gösterebilir.