Çin’in Uzay İstasyonu Projesinde Son Gelişmeler
Çin, inşa etmekte olduğu kendi uzay istasyonu projesinin üçüncü ve son modülünü başarıyla fırlattı. Bu adım, ülkenin Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) rakip olma hedefinde önemli bir ilerleme kaydetti. Yerel basında yer alan haberlere göre, laboratuvar modülü, Pazartesi günü saat 03:27 ET’de Wenchang Uzay Aracı Fırlatma Sitesi’nden fırlatılan bir Long March 5B roketinde yer aldı.
23 ton ağırlığındaki Mengtian (“Cennet Rüyası” anlamına gelir) modülü, Çin’in Tiangong (“Cennet Sarayı”) adlı uzay istasyonunun T şeklindeki yapısını oluşturacak. Bu modül, kardeş modüller Wentian ve Tianhe ile birlikte alçak Dünya yörüngesinde bir araya gelecek. Tiangong uzay istasyonunun ilk modülü olan Tianhe, Nisan 2021’de yörüngeye fırlatılmıştı. Wentian ise, ondan bir yıldan fazla bir süre sonra, Temmuz 2022’de uzaya gönderildi.
Uzay uzmanı Everyday Astronaut’a göre, Mengtian modülü, uzay istasyonunun çekirdeği olan Tianhe’nin ön girişine yanaşacak. Ardından, robotik bir kol, Mengtian’ı Tianhe modülünün iskele tarafına yerleştirecek. Haziran ayında, Çin, iki modülün başarılı bir şekilde yerleştirilmesini denetlemek amacıyla uzay istasyonuna üç astronottan oluşan bir ekip göndermişti. Bu mürettebatın Aralık ayında Dünya’ya dönmesi bekleniyor ve daha sonra Shenzhou-15 mürettebatı görevi devralacak.
Çin devletine ait haber ajansı Xinhua’nın bildirdiğine göre, Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), Mengtian laboratuvarını sıvı fiziği, yanma bilimi ve uzay teknolojisi alanlarında çeşitli mikro yerçekimi deneyleri gerçekleştirmek için kullanmayı planlıyor. Tianhe modülünden farklı olarak, Mengtian, astronotlar için yaşam alanları içermiyor.
Tiangong uzay istasyonu, boyutunun yaklaşık dörtte biri olmasına rağmen, Çin’in ISS’ye olan yanıtı olarak değerlendiriliyor. Çin, uzay istasyonunu yıl sonuna kadar tamamen inşa etmeyi ve çeşitli deneyler yapmak için Tiangong’da sürekli bir astronot ekibi akışı sağlamayı umuyor. Ayrıca, CNSA, Ay ve Mars için planlanan gelecekteki görevlerle uzay programında önemli ilerlemeler kaydediyor.
Ancak, CNSA’nın roketlerinden çıkan enkazların Dünya atmosferine yeniden girdikten sonra nereye düştüğü konusunda dikkatli görünmediği de dikkat çekiyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında, Long March 5B roketinden gelen enkaz, kuzey Borneo’daki bölgelere düştü. 2020 ve 2021’de ise, Afrika’nın batı kıyısı ve Hint Okyanusu boyunca çekirdek aşamadan 30 metrelik enkazın düştüğü olaylar yaşanmıştı.
Bu sefer, Mengtian modülünü yörüngeye gönderen Long March 5B’nin çekirdek aşamasının, dönüşünde Dünya atmosferine kontrolsüz bir şekilde yeniden giriş yapması bekleniyor. Parçalarının nereye düşeceği henüz netlik kazanmadı, ancak bu tür bir serbest düşüş, yüzeydeki kalabalık alanlar için potansiyel bir tehlike oluşturabilir.