Hiroo Onoda ve ABD’nin Savaş Sonrası Geleneği

Hiroo Onoda’nın Hikayesi

Hiroo Onoda, Japonya ordusunda II. Dünya Savaşı sırasında, savaşın sona ermesinden çok uzun bir süre sonra bile savaşan bir asker olarak tarihe geçmiştir. Filipinler’de gerilla savaşı yürütme emirlerine sadık kalarak, öncelikle bir grup askerle, ardından tek başına yıllarca dağların derinliklerinde yaşamıştır. Bu süreçte, düşman saldırılarına karşı savunma planları yapmış, dağın eteklerindeki yerel köylerden yiyecek temin etmek için hileler geliştirmiştir.

Onoda ve arkadaşlarıyla iletişim kurmak amacıyla, General Tomoyuki Yamashita tarafından imzalanan teslim emirlerini içeren broşürler havadan atılmıştır. Ancak bu broşürler, Onoda’nın savaşın bittiğine dair ikna olmasına yetmemiştir. Onun acayip hikayesinin detaylarını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

ABD’nin “Hala Devriye” Geleneği

Ancak Hiroo Onoda, savaş sona ermesine rağmen savaşmaya devam eden tek asker değildir. ABD Donanması, her yıl büyük bir grup askerle iletişim kurmaya çalışmaktadır. ABD’ye göre, II. Dünya Savaşı sırasında görev yapan 374 subay ve 3.131 asker, savaşın sona ermesinin üzerinden 77 yıl geçmesine rağmen resmi olarak hala “devriye geziyor”.

Bu askerlerin tamamı, ABD’ye geri dönmeyen denizaltılarda görev alıyordu. Geri dönmeyen denizciler geleneksel olarak “hâlâ devriyede” veya “ebedi devriyede” olarak listelenmektedir. Ancak, bu denizaltıların uzun zaman önce battığı herkes tarafından bilinmektedir.

Yine de, denizciler her yıl bir kez Noel tatilleri sırasında iletişim merkezlerinden bu denizaltılara mesajlar göndermeye devam etmektedirler. Bu denizcilere adanmış bir plakette şu ifadeler yer almaktadır: “Filolarımız kayıpları değiştirdiğinde ve yaraları sardığında, düşmana karşı hatları tutan denizaltılarımızı asla unutmayacağız.”