Ulusal Embriyo Bağış Merkezi’nden Tarihi Bir Başarı
Ulusal Embriyo Bağış Merkezi (NEDC), 30 yılı aşkın bir süre boyunca dondurulmuş embriyolardan doğan iki ikiz bebeğin dünyaya gelmesiyle birlikte bir dünya rekoru kırıldığını duyurdu. Bu ikizler, “dünyanın en yaşlı bebekleri” unvanına sahip olmuş durumda ve artık sevinç dolu bir aileye katıldılar.
Geçmişte daha yaşlı bir embriyonun kullanılmış olma ihtimali bulunsa da, embriyoların dondurulma tarihlerinin genellikle kaydedilmemiş olması bu ikizlerin, canlı doğumla sonuçlanan en eski kayıtlar arasında yer almasına neden oldu. Şaşırtıcı bir gerçek olarak, bu embriyolar, üvey babalarının doğumundan yalnızca 5 yıl önce, Bill Clinton’ın George H. Bush’u başkanlık seçiminde yendiği ve Seinfeld dizisinin henüz ilk sezonlarında olduğu bir dönemde oluşturulmuştu.
İkizlerin embriyoları, 50’li yaşlarındaki bir babadan ve 1992 yılında 34 yaşında olan bir yumurta donöründen elde edildi. Bu durum, ikizlerin, 2020 yılında doğan ve 27 yaşındaki bir embriyodan gelen önceki rekor sahibi Molly Gibson‘dan daha yaşlı olarak dünyaya geldiği anlamına geliyor.
İkizlerin yeni babası Phillip Ridgeway, Sky News’e verdiği bir röportajda, “Bunda akıllara durgunluk veren bir şey var. Onlar bizim en küçük çocuklarımız olsalar da, bir bakıma en büyük çocuklarımız” ifadelerini kullandı ve bu durumun kendileri için ne denli özel olduğunu vurguladı.
Embriyo dondurma işlemi genellikle yalnızca 10 yıl veya daha kısa bir süre için yapılmaktadır, ancak bu örnek, embriyoların önemli ölçüde daha uzun süre canlı kalabileceğini de göstermiştir. Farklı gelişim evrelerinde alınan embriyolar, hızlı bir şekilde dondurulmadan önce hücrelerden su çeken bir sıvıya maruz bırakılır ve bu aşamada döllenmeye kadar sıvı nitrojende depolanırlar. Böylece, tüp bebek uygulamaları, on yıllar önce alınan embriyolarla gerçekleştirilme imkânı bulmaktadır.