NASA’nın Orion Uzay Aracı Dünya’ya Dönüş Yoldaşlığına İmza Attı
Mürettebatsız Orion uzay aracı, Meksika’nın Baja California açıklarında, Pasifik Okyanusu’na güvenli bir iniş gerçekleştirerek Artemis I görevinin başarıyla sona erdiğini müjdeledi. Kapsül, Dünya’ya dönerken saatte yaklaşık 40.000 kilometre hıza ulaştı ve bu süreçte ısı kalkanı, yaklaşık 2.760 derece sıcaklığa dayanarak kritik bir performans sergiledi. Bu etkileyici görev süresince Orion, toplamda 25,5 gün boyunca uzayda kalarak 2.25 milyon kilometreden fazla mesafe kat etti.
Kapsül, yerden yaklaşık 7,32 kilometre yüksekliğe ulaştığında, Pasifik Okyanusu’na alçalırken yavaşlamasına yardımcı olmak için paraşütlerini açarak güvenli bir iniş sağladı. Bu aşama, uzay yolculuğunun teknik zorluklarını aşmanın ve insanlı uzay görevleri için gerekli deneyimi kazanmanın önemli bir adımıydı.
Sırada Ne Var?
- Orion, şimdi Dünya’ya döndüğüne göre, NASA, araçtaki sensör donanımlı mankenlerden veri toplayarak insanları içeren gelecek görevler için hazırlıklara başlayacak.
- NASA’nın 2024 yılı için planladığı ikinci Artemis görevi ise, Ay’ın çevresine astronot göndermeyi hedefliyor.
- Ayrıca, ajans, en sonunda Artemis III ile insanları Ay yüzeyine geri getirmeyi planlıyor; ancak bu hedefin en erken 2026 yılında gerçekleşmesi bekleniyor.
NASA Yöneticisi Bill Nelson, bu başarıyı değerlendirirken, “Dünyanın en güçlü roketinin fırlatılmasından, Ay’ın etrafında gerçekleştirilen olağanüstü bir yolculuğa ve nihayetinde Dünya’ya dönüşe kadar, bu uçuş testi Artemis Ay keşiflerinde ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır.” şeklinde konuştu. Nelson, bu başarıyı “Bugün NASA, Amerika Birleşik Devletleri, uluslararası ortaklarımız ve tüm insanlık için büyük bir zafer.” ifadeleriyle taçlandırdı.