SGK, Yapay Zeka ile Sahte Sağlık İşlemlerini Tespit Ediyor

SGK, Hayali Teşhis ve Tedavilerle Devleti Zarara Uğratanlar İçin Düğmeye Bastı

SGK, Hayali Teşhis ve Tedavilerle Devleti Zarara Uğratanlar İçin Düğmeye Bastı

TÜBİTAK’ın Kurduğu Yapay Zeka Sistemiyle Şüpheli İşlemler Tek Tek Ortaya Çıkarılıyor.

‘Dijital Dönüşüm’ Kapsamında SGK Sistemine Kurulan Yapay Zeka, Hastalar Üzerinden Yapılan Sahte İşlemleri Anında Tespit Ediyor.

Yapay Zeka Devreye Girdi: Şüpheli İşlemler Tek Tek Çıkarılıyor

Yapay Zeka Devreye Girdi: Şüpheli İşlemler Tek Tek Çıkarılıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ‘Dijital Dönüşüm’ kapsamında TÜBİTAK desteği ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bilişim sistemlerinde yapay zekayı devreye soktu. Devleti yıllardır zarara uğratan sahte işlemlerle ilgili sağlık faturaları artık yapay zekadan dönüyor. Daha önce şüpheli durumlarda veya tesadüfi örnekleme ile bulunabilen usulsüzlükler, yapay zeka sayesinde ayrıntılı tarama ile anında tespit ediliyor. Yapay zeka, SGK sistemine girilen ameliyattan, basit bir kan testine kadar her veriyi titizlikle tarıyor. Yapılan işlemi hastanın hastalık geçmişi, cinsiyeti ve yaşı gibi verilerle eşleştiriyor. Böylece şüpheli işlemler tek tek çıkarılıyor.

Erkek Hastaya Kadın Hastalığı Testi

Erkek Hastaya Kadın Hastalığı Testi

Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre; sistemde yapılan taramalarda kadın hastalara erkeklere özgü hastalıklarla ilgili, erkek hastalara da kadın hastalıkları ile ilgili tıbbi hizmet faturaları kesildiği tespit edildi. Ayrıca yapay zeka, bazı hastalara tedavisi için geldiği hastalığın dışında hastalıklarla ilgili testler ve tedavilere ilişkin faturaların kesildiğini belirledi. Örneğin, iç hastalıkları ile ilgili bir şikayetle gelen bir hastaya, cilt, hatta göz hastalıkları ile ilgili testler bile yapılmış durumda.

Milyarlarca Lira Kurtarılacak

Milyarlarca Lira Kurtarılacak

Yapay zekanın SGK sistemine dahil olmasının ardından şu ana kadar yapılan çalışmalar, önlenebilecek yolsuzlukların karşılığının ilk etapta 3 ila 4 milyar TL’yi bulacağını gösterdi.

10 Milyar Talebe Cevap

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ‘Dijital Dönüşüm’ ile anlık olarak 400 bin aylık yaklaşık 10 milyar talebe cevap verebilen bir bilişim altyapısı kurdu. Dijitalleşme sayesinde katma değeri yüksek hizmetler dijitalleştirildi, belge sayıları azaltıldı ve zaman ile paradan tasarruf sağlandı. SGK, CO-PİLOT Uygulaması ile kayıp, kaçak, suiistimal ve risk odaklı denetim hedefliyor.

TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistemine İmza Attı

TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistemine İmza Attı

TÜBİTAK’ın 2023 Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı kapsamında desteklenen projeler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır ile TÜBİTAK Başkanı Mandal’ın katıldığı törende tanıtıldı. TÜBİTAK’ın 2023’teki 1711 Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı sonucunda 17 proje desteklendi. Bu projeler, yapay zeka alanında önemli çözümler geliştirecek ve sektörlere fayda sağlayacak.

SGK, Yapay Zeka ile Sahte Sağlık İşlemlerini Tespit Ediyor

“Yapay Zeka Ekosistem Çağrımız Tüm Paydaşlar İçin Önemli Kazanımlar Sağlayacak”

“Yapay Zeka Ekosistem Çağrımız Tüm Paydaşlar İçin Önemli Kazanımlar Sağlayacak”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, törendeki konuşmasında “Yapay zeka alanında, millî ürün ve çözümlerin oluşturulma sürecinde rol alan tüm aktörleri, aktif bir iş birliği modeliyle desteklediğimiz Yapay Zeka Ekosistem Çağrımızın tüm paydaşlar için önemli kazanımlar sağlayacağına inanıyorum.” dedi. Kacır, yapay zeka gelişim çalışmalarının, toplumlar nezdinde doğrudan sorumlu olan devlet ve akademik yapılar yerine, daha çok kâr odaklı şirketler tarafından yürütüldüğünü vurguladı. “Bazı ülkelerin, yeni bir üstünlük hatta hegemonya yarışı olarak değerlendirdiği bu sektörde, geliştiricileri ve uygulayıcıları etik, şeffaflık ve güvenlik gibi konularda sınırlandırıcı bir küresel mutabakat sağlanamamış vaziyette.”

Bakan Kacır, “Bu nedenle yapay zekânın yarattığı değişimi yönetmek, insanlık yararına neticeler elde etmek ve yapay zekâdan değer üretmek, kritik teknolojilerde tam bağımsızlık hedefindeki Türkiye için bir tercihten öte zorunluluktur.” değerlendirmesinde bulundu. Kacır, “Bu amaçla, müreffeh bir Türkiye için çevik ve sürdürülebilir yapay zekâ ekosistemiyle küresel ölçekte değer üretmek” vizyonuyla Ulusal Yapay Zeka Stratejimizi kamuoyu ile paylaştık. Yenilikçi teknoloji alanlarında ihtiyaç duyulan ve özel uzmanlıklara sahip araştırma altyapısının oluşturulmasını çalışmalarımızın odağına aldık. Yapay zeka ekosistemini harekete geçirmek üzere, akademik araştırmalar ve sanayinin ihtiyaçları arasında araştırma departmanları, yetkinlik merkezleri ve birlikte geliştirme laboratuvarlarıyla adeta bir köprü görevi üstlenen Yapay Zeka Enstitüsü’nü TÜBİTAK bünyesinde kurduk. TÜBİTAK burs ve destek programları kapsamında son 21 yılda nitelikli insan gücümüzü arttırmak için 3 bin 700’den fazla proje ve 1.300’den fazla kişiye 6,7 milyar lira destek verdik.” hatırlatmasında bulundu.