Soğuk havaların etkisiyle grip vakalarında kayda değer bir artış gözlemleniyor. Her yıl, özellikle sonbahar ve kış aylarını kapsayan salgın döneminde, yüz binlerce kişi grip hastalığına yakalanıyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Kayalar, “Bulaşma riski oldukça yüksek olduğu için grip nedeniyle binlerce insanın hayatını kaybettiği görülmektedir. Bu hastalık, ağır seyrettiğinde dinlenme ve tedavi gerektirdiğinden iş gücü kaybına ve sosyal sorunlara da yol açabiliyor. Gribe karşı mevsimsel veya yıllık yapılan grip aşıları, hastalıktan korunmanın en etkili yoludur” şeklinde konuştu.
Aşıyı Hekim Yazmalı
Grip aşısının, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten Dr. Kayalar, “Aşının sağladığı koruma sayesinde gribe yakalanan bireyler, hastalığı daha hafif geçiriyor. Grip virüsü her yıl aynı türde gelmese de benzer özellikler göstermektedir. Aşının koruyuculuğu genellikle 6-12 ay arasında değişiklik gösteriyor. Bu nedenle, aşının doktor kontrolünde yazılması ve sağlık kuruluşlarında uygulanması son derece önemlidir” dedi.
Kimler Aşı Olmalı?
Aşının, 70 yaş üstü bireyler, kanser tedavisi görenler ve kortizon kullananlar, kronik hastalıkları nedeniyle sürekli ilaç kullanan kişiler için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Kayalar, “Okulların açılmasıyla birlikte çocuklar da risk altına girmekte. Bu nedenlerle çocuklar için aşılama büyük bir önem arz etmektedir.” değerlendirmesini yaptı.
Şimdi Tam Zamanı
Grip aşısı yapıldıktan sonra, vücudun koruma sağlaması ve antikorların etkisini göstermesi yaklaşık iki hafta sürmektedir. Bu nedenle, aşılama için en ideal zaman, salgın mevsiminden kısa bir süre öncesidir. Aşılama, eylül ortalarında başlayıp ekim sonuna kadar devam eder. Bu süreçte aşılama oldukça kritik bir rol oynamaktadır.” şeklinde konuştu.
Sağlıkta Dijital Kirliliğe Son
- Sağlık Bakanlığı, sağlıkla ilgili konularda bilgi kirliliği içeren internet ve sosyal medya platformlarının erişimlerinin engellenmesi gibi önlemleri hayata geçirmeyi planlıyor.
- Sağlık alanında internetteki bilgi kirliliği her geçen gün artış göstermekte. Vatandaşlar, olası belirtileri ve rahatsızlıkları hakkında doğru bilgiye ulaşmak için internette araştırma yapıyor.
- Tıpta kişiye özel teşhisin önemi göz önünde bulundurulduğunda, vatandaşlar söz konusu sitelerde rahatsızlıklarından çok daha farklı bilgilerle karşılaşabiliyor.
- Dijital dünyanın sunduğu bilgiye anında ulaşma fırsatı, bazen dezavantaja dönüşebiliyor. Yanlış bilgiyle doktora giden kişiler, bazen doktorlar tarafından bile ikna edilmekte zorlanabiliyor.
- Bu tür sorunlarla başa çıkmak için Bakanlık, dijital içerikleri dikkatle incelemeyi planlıyor.