Yarı Robot Hücrelerle Devrim Niteliğinde Gelişme

Yarı Robot Hücrelerle Devrim Niteliğinde Bir Gelişme

Bilim insanları, tıp ve çevre temizliği alanında çığır açan bir başarıya daha imza attı. Advanced Science dergisinde yayımlanan yeni bir makaleye göre, araştırmacılar, canlı hücrelerin yeteneklerini koruyan, ancak bölünemeyen ve büyüyemeyen programlanabilir yarı robot hücreler geliştirdiler.

Kaliforniya Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bu devrim niteliğindeki araştırma, bu yarı canlı hücrelerin, kontrollü eylemler gerçekleştirebilmesi için gerekli olan çoğalamama özelliği ile ön plana çıktığını gösteriyor. Yapay hücrelerin faydalı olabilmesi için, belirli görevleri yerine getirmeleri şarttır. Ancak hücreler çoğaldığında, bu durum kontrolün kaybolmasına neden olabiliyor. Araştırmacılar, bölünemeyen ve büyüyemeyen programlanabilir yarı robot hücreler geliştirerek, tamamen kontrol edilebilen yeni bir yapay hücre türü keşfetmiş bulunuyorlar.

Bu yeni hücrelerin çok iyi kontrol edilebilir olması, onları kirliliğin temizlenmesi ve kanser gibi hastalıklara yönelik hedeflenmiş tedavi yöntemleri açısından son derece değerli kılmaktadır.

Geleneksel hücre mühendisliği genellikle iki ana yönteme dayanıyor: Mevcut hücrelerin yeniden şekillendirilmesi veya sınırlı yeteneklere sahip yapay hücrelerin üretilmesi. Ancak, bu yeni programlanabilir yarı robot hücreler, üçüncü bir yöntem sunarak alana farklı bir bakış açısı kazandırıyor.

Bu araştırmanın temelinde, bakteriyel hücrelerin kullanılması yatıyor. Araştırmacılar, bu hücreleri temel alarak programlanabilen yapay hücreler oluşturma yeteneğini ortaya koydular. Süreç, hücrelerin alınması, yapay polimerden elementlerin eklenmesi ve ardından morötesi ışığa maruz bırakılmasıyla bir hidrojel matrisinin oluşturulması ile ilerliyor. Bu yenilikçi yaklaşım sayesinde, programlanabilir yarı robot hücreler, normal hücrelerden daha yüksek stres koşullarına dayanıklılık gösteriyor.