Çin Casus Balonları ve Elektronik İstihbaratın Yeniden Gündeme Gelmesi

Çin Casus Balonları ve Elektronik İstihbarat

Çin Casus Balonları ve Elektronik İstihbarat

ABD ordusunun 4 Şubat tarihinde vurup düşürdüğü balonun, iddialara göre bir Çin casus balonu olduğu öne sürüldü. Bu olay, dikkatleri eski bir teknoloji olan balonlara yeniden çevirdi. Çin hükümeti, düşürülen balonun bir meteoroloji balonu olduğunu savunurken, ABD’li yetkililer bu balonun casusluk amacıyla kullanıldığını iddia ediyor. Ne olursa olsun, balonların dünya gündeminde yeniden yer alması kaçınılmaz bir gerçek.

Casus Balonları Nasıl Çalışır?

Casus balonlarının çalışma prensibini anlamak için, öncelikle önemli bir kavramı bilmemiz gerekiyor: Elektronik istihbarat (ELINT veya SIGINT). Elektronik istihbarat, konuşmalardan, yazılı mesajlardan, silahlardan veya radar sistemlerinden elde edilen verileri ifade eder. Genelde bu tür veriler, uydular tarafından toplanır. Uydular, alçak Dünya yörüngesinde (LEO) 500 ila 1.000 km arasında veya daha yüksek bir irtifada, yani 36.000 km’de durağan yörüngede konumlandırılır.

Uyduların SIGINT toplaması oldukça verimli ve etkili olmasına rağmen, bazı sınırlamaları vardır. LEO’daki bir uydu, Dünya etrafındaki yörüngesini 70 ila 100 dakikada tamamlar; ancak yüksekliğine bağlı olarak, aynı noktadan yalnızca 14 ila 20 saat boyunca tekrar geçebilir. Bu, gezegenimizin de hareket etmesinden kaynaklanan bir durumdur. Ayrıca, bu yolculuk sırasında belirli bir nokta üzerinde en fazla 20 dakika boyunca görünür olacak ve bu duruma “bekleme süresi” denir. Daha fazla uyduya sahip olmak bu sınırlamaları aşmaya yardımcı olsa da, kapsama alanındaki büyük zaman boşlukları devam eder.

Sabit uydular teorik olarak bu sorunu çözebilir; ancak, Dünya yüzeyinden yaklaşık 36.000 km uzakta bulundukları için, önemli fakat zayıf sinyalleri toplama yetenekleri sınırlıdır. ABD ordusu, yakalanma olasılığı düşük olan sinyaller, yani elektronik veri aktarımları geliştirmekte ve bu durum, hem Çin hem de Rus casus uyduları tarafından SIGINT toplamayı zorlaştırmaktadır. İşte bu noktada balonlar gibi araçlar devreye giriyor.

Özellikle Çin, yukarıda bahsedilen açıkları kapatmaya yönelik çalışmalar yapıyor. 2020 yılında, Chuangxin-5 (CX-5) adı verilen daha geniş bir ağın parçası olarak Yaogan-30 serisinden üç yeni keşif (casus) uydusunu, 600 km’lik bir yörüngeye fırlattı. Bu ağdaki uydu sayısı toplamda 21’e ulaştı. Son olarak vurulan balon ve diğer üç tanımlanamayan cismin yörüngesi incelendiğinde, bu nesnelerin birkaç önemli ABD savunma üssünün üzerinden geçtiği tespit edildi.

20 – 30 km irtifasında yer alan ve kolaylıkla fark edilmeyen balonlar, Dünya yüzeyine yakınlıkları sayesinde zayıf sinyalleri yakalayabilme potansiyeline sahiptir; eğer gerçekten casusluk amacıyla kullanılıyorlarsa, elektronik istihbarat toplamak için ideal araçlar haline gelirler.

Çin Casus Balonları ve Elektronik İstihbaratın Yeniden Gündeme Gelmesi

Casus Balonlarının Tarihi

Son 200 yıldır pek çok ülke, istihbarat toplamak için balonları kullanmış ve bu nedenle bu durumun yeni veya deneysel bir fikir olduğunu söylemek mümkün değildir. Ancak, son yaşanan olaylarla birlikte bu teknolojinin yeniden gündeme gelmesi dikkat çekicidir.

Günümüzdeki istihbarat araçlarının önemli bir süre fark edilmeden havada kalabilme yeteneği, balonlar gibi bazı eski teknolojilerin yenilenerek tekrar kullanılmasına olanak tanımaktadır. Örneğin, mikro-dronlar gibi oldukça küçük hava araçları da istihbarat toplamak için kullanılmaktadır.

Peki, ABD’nin düşürdüğü balon gerçekten bir casus balon muydu? Bu sorunun kesin yanıtı, enkazı bulunan balonun incelemesi tamamlandığında netleşecektir.