Timsahların Büyüleyici Bağışıklık Sistemi ve Antimikrobiyal Defensinler
Milyonlarca yıl boyunca timsahlar ve onların akrabaları, gezegenimizdeki bataklıklar ve su yollarında hayatta kalmayı başardılar. Bu süreçte, zararlı mikroplarla savaşmak için son derece güçlü bağışıklık sistemleri geliştirdiler. Şimdi ise yapılan bir araştırma, timsahların bu benzersiz özellikleri hakkında önemli bilgiler sunuyor.
Popüler video oyunu “The Last of Us”, bir parazit mantarın insanları enfekte ederek canavarlara dönüştürdüğü bir zombi pandemisini konu alıyor. Ancak “Last of Us”ın gerçek hayata dokunan bir yönü mevcut. Çünkü, “zombi mantarı” olarak bilinen ve Latince adı Ophiocordyceps olan gerçek bir parazit grubunu temel alıyor. Bu mantar cinsi, doğada karıncaları enfekte ederek onları içeriden çürütmekte ve sonunda zihnini ele geçirmektedir. Bu ilginç konu, bilim insanlarının da dikkatini çekiyor. Zira antibiyotiğe dirençli mikropların tehdidi artarken, yeni ve etkili tedavi yöntemlerine olan ihtiyaç da giderek büyüyor.
Yakın zamanda Nature Communications dergisinde yayımlanan bir çalışma, tuzlu su timsahlarının bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynayan antimikrobiyal proteinlere daha yakından bakıyor. Bu proteinler, sürüngenlerin bulaşıcı hastalıklara karşı ilk savunma hattını oluşturuyor. Araştırmaya göre, defensin proteinlerinin derinlemesine incelenmesi, gelecekteki olası mantar pandemilerine karşı yeni çözüm yollarının kapısını aralayabilir.
Defensin Nedir?
Iflscience’ta yer alan makaleye göre defensinler, tüm bitki ve hayvanlar tarafından üretilen küçük proteinlerdir. Bitkilerde genellikle çiçeklerde ve yapraklarda, hayvanlarda ise beyaz kan hücrelerinde ve mukus zarlarında (örneğin akciğerlerde ve bağırsaklarda) üretimi gerçekleşir. Bu proteinlerin temel görevi, bulaşıcı organizmaları etkisiz hale getirerek konakçıyı korumaktır. Farklı bitki ve hayvan türleri üzerinde yapılan araştırmalar, defensinlerin çok çeşitli hastalıklara neden olan patojenleri hedef alabileceğini göstermektedir. Bu patojenler arasında bakteriler, mantarlar ve virüsler bulunmaktadır.
Timsahların Özellikleri
Tuzlu su timsahları, kirli sularda yaşamalarına rağmen avlanma ve bölge savunması sırasında sıkça yaralanmalarına rağmen nadiren enfeksiyon kaparlar. Bu durum, timsahların son derece güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olduğunu göstermektedir. Araştırmacılar, “Defensinlerinin, bu zorlu ortamlarda onları korumak için nasıl evrim geçirdiğini daha iyi anlamak istedik” diyorlar.
Tuzlu su timsahının genomunu inceleyen araştırma ekibi, CpoBD13 adı verilen belirli bir defensinin, dünya çapında insanlarda mantar enfeksiyonlarına yol açan Candida albicans mantarını etkisiz hale getirmede etkili olduğunu belirlemiştir. Daha önce bazı bitki ve hayvan defensinlerinin Candida albicans’ı hedeflediği gösterilmiş olsa da, CpoBD13’ün mekanizmasının benzersiz olduğu bulunmuştur. Haberde, “Bunun nedeni, CpoBD13’ün aktivitesini çevredeki pH seviyesine göre kendi kendine ayarlayabilmesidir. Nötr pH’ta (örneğin kanda) defensin aktif değildir. Ancak, daha düşük, asidik bir pH’a sahip enfeksiyon bölgesine ulaştığında aktive olur ve enfeksiyonu temizler” denilmektedir.