Dinozor Yumurtasından Agatise Dönüşen Mucizevi Bir Keşif
140 yıl önce, Hindistan’daki bir akik örneği (kalsedon kuvarsının bir türü olan yarı saydam mineral ve yarı değerli taş) Londra Doğal Tarih Müzesi (NHM) Mineraloji Koleksiyonu’na kaydedildi. Ancak, bu sıradan gibi görünen taşın ardında, bilim dünyasını heyecanlandıran bir gizem yatıyor. Bir araştırma ekibi, bu akikin aslında 60 milyon yıllık bir dinozor yumurtasından oluştuğunu ortaya koydu.
Taşlaşmış (veya “agatize edilmiş”) yumurtanın, Kretase döneminde, günümüzde Hindistan olarak bilinen bölgede yaşayan dev bir titanosaur’a ait olduğu düşünülüyor. Müzenin mineral küratörü Robin Hansen, bu ilginç örneği müzedeki dinozor uzmanları Paul Barrett ve Susannah Maidment‘e tanıttı. Uzmanlar, akikin dinozor yumurtası olma ihtimalinin yüksek olduğunu, zira şekli ve boyutunun buna uygun olduğunu düşündüler. Ayrıca, mineralin dış dokusunun bir yumurta dokusuna benzer özellikler taşıdığını da belirttiler.
Hansen, numunenin dış kenarlarının, 6 inç genişliğindeki akik taşına bitişik olarak şekillendirilmiş diğer nesnelerle (örneğin bir yumurta kuluçkası gibi) benzerlikler gösterdiğini ifade etti. NHM duyurusunda, “Bu örnek, müze koleksiyonlarının neden bu kadar önemli olduğunun mükemmel bir örneği” dedi ve ekledi: “1883’te o zamanlar mevcut olan bilimsel bilgiler kullanılarak doğru bir şekilde bir akik olarak tanımlandı ve kataloglandı… Ancak şimdi, bu örneğin daha özel bir şey olduğunu keşfettik – akik bu küresel yapıyı doldurdu ve bunun bir dinozor yumurtası olduğu ortaya çıktı.”
Titanozorlar, şimdiye kadar yaşamış en büyük kara hayvanları olmalarına rağmen, oldukça küçük yumurtalara sahipti. Bu durum, bu büyük hayvanların her bir üreme döngüsünde tek bir büyük yavru yerine, birkaç düzine yumurtadan oluşan bir kuluçka üretmelerinden kaynaklanıyordu. Müze duyurusuna göre, agatize yumurtanın volkanik faaliyetler nedeniyle oluşmuş olabileceği düşünülüyor: “Yumurtalar bırakıldıktan kısa bir süre sonra, volkanik bir patlama kuluçkayı kaplamış olabilir ve silikat açısından zengin su, korunmuş yumurta kabuklarına sızarak akik oluşturmuş olabilir.”