NASA, Mars için Etkileşimli Harita Yayınladı

NASA, Mars Reconnaissance Orbiter ile Etkileşimli Mars Haritası Yayınladı

NASA, Mars Reconnaissance Orbiter ile Etkileşimli Mars Haritası Yayınladı

NASA, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) tarafından çekilen 100.000’den fazla görüntüden oluşan etkileşimli bir Mars haritası sunarak uzay keşiflerinde önemli bir adım attı. Bu harita, Mars’ın şimdiye kadar oluşturulan en yüksek çözünürlüklü küresel portresi olarak öne çıkıyor. Harita, California Teknoloji Enstitüsü‘ndeki Murray Gezegen Görselleştirme Laboratuvarı bilim insanları tarafından titizlikle hazırlandı.

5,7 trilyon pikselden oluşan bu harita, Mars’a kapsamlı, yüksek kaliteli bir siyah-beyaz görünüm sunuyor. Bilgisayarınızın bu devasa miktardaki veriyi yüklerken zorluk çekebileceğini belirtmek gerekir. Caltech tarafından çevrimiçi olarak sunulan bu harita aracı, Kızıl Gezegenin en dikkat çekici yerlerinden bazılarına, örneğin Olympus Mons adlı muazzam dağa ve Perseverance keşif aracının görevine devam ettiği kurumuş göl yatağı Jezero Krateri‘ne kısayollar sunuyor.

  • Harita ziyaretçileri, ilgi alanlarını işaretleyebilir.
  • Mesafeleri ölçebilir.
  • Keşif aracı yolları, topografik bir ısı haritası ve çarpma kraterleri gibi farklı katmanlarla etkileşimde bulunabilir.

Bir JPL yayınında, görevin proje bilimcisi Rich Zurek, “MRO, 17 yıldır Mars’ı daha önce kimsenin görmediği şekilde bize gösteriyor” ifadelerini kullandı. Zurek, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu mozaik, topladığımız bazı görüntüleri keşfetmenin harika ve yeni bir yolu.

Görüntüler, MRO’nun bağlam kamerasından veya CTX‘ten elde edildi. Yörünge aracı, gezegenin etrafında hızla dönerken, kamera düzenli olarak Mars yüzeyini gözlemliyor. Araştırmacılar, bu siyah beyaz görüntüleme sistemi sayesinde geçtiğimiz yıl gezegenin yüzeyinde büyük bir göktaşı çarpması tespit ettiler. Harita mozaiği, bilgisayar tarafından algoritmik olarak birleştirildi ve daha sonra bilgisayarın birleştiremediği noktalar manuel olarak eklendi.