Microsoft’un Yaptırımlar Kapsamındaki İhlalleri
Microsoft, yaptırım altında olan Rusya gibi ülkelerdeki bireylere ve şirketlere ürün ve hizmet sağladığına dair 1.339 ihlal konusunda potansiyel bir hukuki yükümlülüğü yerine getirmek amacıyla 3 milyon doları aşkın bir ödeme yapmayı kabul etti. Temmuz 2012 ile Nisan 2019 arasında, Microsoft aleyhine 1.300’den fazla dava açıldığı bildirilmektedir. Bu davalarda, şirketin ABD ve İrlanda sunucularından “Özel Olarak Belirlenmiş Vatandaşlara” yazılım lisansları, etkinleştirilen yazılım lisansları ve ilgili hizmetleri sattığı iddia edilmiştir.
Yasa dışı satış yapılan kullanıcılar arasında, Küba, İran, Suriye, Rusya ve Kırım bölgesindeki Ukrayna vatandaşları yer alıyor. Teknoloji devinin, yaklaşık yedi yıl boyunca yasaklı müşterilere toplamda 12,1 milyon dolar değerinde hizmet sağladığı belirtilmektedir. Tüm vakaların neredeyse %94’ünü, Rusya’daki müşterilere yapılan 1.252 adet satış oluşturmaktadır. Küba’da 54, İran’da 30 ve Suriye’de 3 adet daha satış gerçekleştirilmiştir.
OFAC (Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi), 404,6 milyon doları aşan azami para cezasına rağmen, Microsoft’un belirgin ihlalleri gönüllü olarak kendiliğinden ifşa etmesi ve “ABD yaptırımlarını pervasızca ihlal etmesi” dikkate alındığında, davanın ciddiyeti göz önüne alındığında, toplam cezanın %1’inden daha azının yeterli olacağına karar vermiştir.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında, Microsoft’un iş uygulamalarını yeniden değerlendirip değerlendirmediği konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak, Rus medyası, Microsoft’un (ve Intel’in) bu yılın başlarında ülkedeki bazı iş faaliyetlerini yeniden başlattığını iddia etmektedir.