Camaliot Projesi: Akıllı Telefonlarla Hava Durumu Tahmini

Camaliot Projesi

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) desteklediği Camaliot kampanyası, dünya genelindeki akıllı telefon kullanıcılarını, telefonlarının GPS alıcısını kullanarak hava durumu tahminlerini geliştirmek amacıyla bir projeye dahil etmeyi hedefliyor. Camaliot uygulaması, Android 7.0 ve sonrasını kullanan cihazlarda çalışıyor ve bu uygulama, uydu navigasyonunu destekleyen bir sistem olarak tasarlanmış.

Uydu navigasyonu işlemleri sırasında, telefonlar ve diğer alıcılar, sabit bir yörüngede dönen bir uydu ağından gelen sinyalleri arar. Uydular, zaman ve konum bilgileri ile birlikte mesajlar gönderir. Bu mesajlar alındığında, telefonlar her bir mesajın ne kadar sürede ulaştığını kaydeder ve bu verileri, yerel konumlarını belirlemekte kullanır. Araştırmacılar, atmosfer hakkında daha fazla bilgi edinmek için uydu sinyallerini kullanma potansiyelini değerlendiriyor. Örneğin, atmosferdeki su buharı miktarı, bir uydu sinyalinin hava yoluyla cihazlara ulaşma şeklini etkileyebilir.

Gelecek dönemde, Camaliot projesi, “Nesnelerin İnterneti” (IoT) ile bağlantılı ev cihazlarındaki sensörleri de kullanarak geniş bir veri toplama girişimi içerisine girmeyi planlıyor. ESA’nın navigasyon mühendisi Vicente Navarro, yaptığı açıklamada, “Ev dizüstü bilgisayarlarının dünya dışı yaşam belirtileri aramaya yardımcı olduğu ünlü SETI@Home girişiminden ilham aldık” diyor. Projenin amacı, dünya genelinden ve farklı uydu takımyıldızlarından veri toplayarak bilimsel bilgi birikimini artırmaktır.

  • ABD Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS)
  • Rusya’nın GLONASS
  • Çin’in Beidou
  • AB’nin Galileo

Japonya ve Hindistan da daha küçük bölgesel takımyıldızları işletmektedir. 2018’deki bir FCC düzenlemesi, daha fazla konum doğruluğu sağlamak için daha fazla cihazın GPS ve Galileo sinyallerini birlikte kullanmasına olanak tanıdı. Eski Android telefonlar bu projeye katılabilirken, Camaliot projesi, farklı uydu frekanslarına sahip iki GNSS sinyalini aynı anda çekebilen çift frekanslı alıcılara sahip 50’den fazla yeni modeli listelemektedir.

Çift frekanslı alıcı içeren onaylanan telefonlar arasında Google Pixel 4a, Samsung Galaxy S21 ve Galaxy S21 Ultra gibi cihazlar yer almaktadır; bu telefonlar genellikle üst düzey Qualcomm Snapdragon 5G çip setlerine sahiptir. Navarro, “Galileo çift bantlı akıllı telefon alıcıları ile Android’in ham GNSS veri kaydı desteğinin birleşimi”nin, yalnızca akıllı telefon kullanıcılarından ne kadar veri toplanabileceği olasılığını artırdığını ifade ediyor.

Günlük kullanımda olan cihazların daha fazla işlem gücü ve gelişmiş algılama yeteneği sunması, bilimsel keşiflerde dış katılımcıların ve evdeki teknolojilerin kullanımının artmasına olanak tanıyor. Ünlü SETI projesi ve Folding@Home gibi benzer girişimlerin yanı sıra, NASA’nın halkı bulut veya ağaç fotoğrafları çekmek için telefonlarını kullanmaya teşvik etmesi, güneş tutulması sırasında hayvan davranışlarını belgelemeleri veya farklı hayvan türlerini takip etmeleri için geliştirilen iNaturalist gibi bilimsel uygulamalar da dikkat çekmektedir.