Isaac Newton’un Kıyamet Tahminleri ve Gizemli İnanışları

Isaac Newton’un Gizemli Dünyası

Isaac Newton, fizik ve matematik alanında devrim yaratmış bir dahi olarak tarihe geçmiştir. Ancak, onun hayatına dair en ilginç ayrıntılardan biri, annesinin evini yakmakla tehdit ettiği ve kendi gözbebeklerine iğne saplayarak ne olacağını görmek için çabaladığı dönemlerdir. Newton, hareket ve yerçekimi gibi temel kavramların ötesinde, hayatının birçok yönünde alışılmadık bir adamdı.

Boş zamanlarını, metallerin altına dönüştürülebileceği inancını taşıyan simya çalışmalarıyla değerlendiren Newton, aynı zamanda okültizme ve İncil kehanetlerine de büyük bir ilgi duymaktaydı. Bu kehanetlerin bazıları, halkla paylaşılmamış olmasına rağmen, Newton’un Protestan İncil anlayışına dayanarak dünyanın sonunu tahmin etmeye çalıştığı belgelerde yer alır.

Newton’un kıyamet üzerine yaptığı hesaplamalar, tarihsel olaylarla ilişkilendirilmiştir. Özellikle 2060 yılına atıfta bulunarak bazı tahminlerde bulunduğu dikkat çekmektedir. Aşağıda bu tahminlerden bazılarını bulabilirsiniz:

  • 2300 kehanet günü, Erkek Keçi’nin küçük boynuzunun yükselişinden önce başlamadı.
  • O gün, Kudüs ve Tapınağın Romalılar tarafından yıkılmasından sonra başlamadı A.[Ö.] 70.
  • Zaman, zamanlar ve yarım zaman, Papa’nın liderliğinin başladığı 800 yılından önce başlamadı.
  • 7. Gregory’nin hükümdarlığından sonra başlamadılar. 1084.
  • 1290 gün, 842 yılından önce başlamadı.
  • Papa 7. Greg’in hükümdarlığından sonra başlamadılar. 1084.
  • 1290 ve 1335 günleri arasındaki fark, yedi haftanın parçalarıdır.
  • Bu nedenle 2300 yıl, 2132 yılından önce veya 2370’ten sonra bitmez. Zaman, zamanlar ve yarım zaman 2060’tan önce veya [2344] sonra bitmez. 1290 gün, 2090’dan önce veya [2374] sonra [bitmez].

Newton, günlerin sonunda “Gog ve Magog” arasında bir Kıyamet savaşının gerçekleşeceğine dair İncil’deki kehanetlere inanıyordu. Görünüşe göre, Erkek Keçi’nin küçük boynuzunun yükselişinden bahsettiği notlarının gizli kalmasını istemiş olabilir. Ancak, 2060 yılında dünyanın sonunun geleceğini öngörmekten ziyade, bir devrin sonunun geleceğini tahmin ettiğini belirtmek önemlidir.

Halifax’taki King’s College Üniversitesi’nde bilim ve teknoloji tarihi profesörü olan Stephen D. Snobelen, 2003’te “Newton, Mesih’in bu tarih civarında geri döneceğine ve küresel bir barış Krallığı kuracağına ikna olmuştu” diye yazmıştır. Newton, bu tahminlerini yaparken, kıyamet gerçekleşmediğinde dini kehanetlerin itibar kaybına uğrayacağının farkındaydı. O, “Bunu, sonun ne zaman olacağını iddia etmek için değil, sonun zamanını sık sık tahmin eden ve bunu yaparak tahminleri sıklıkla başarısız olduğunda kutsal kehanetleri itibarsızlaştıran hayali adamların aceleci varsayımlarına bir son vermek için söylüyorum. Mesih gece hırsız gibi gelir ve Tanrı’nın kendi göğsünde tuttuğu zamanları ve mevsimleri bilmek bize düşmez” şeklinde düşüncelerini ifade etmiştir.