Manyetik Hap Kamera ile Sindirim Sürecinde Devrim

Manyetik Hap Kamera ile Yeni Bir Dönem

Manyetik Hap Kamera ile Yeni Bir Dönem

George Washington Üniversitesi araştırmacıları, vücudun içinde “sürülebilen” türünün ilk örneği olan bir manyetik hap kamera geliştirmiştir. Bu yenilikçi cihaz, daha önceki benzer tasarımlara göre önemli bir ilerleme kaydetmiş olup, kontrollü gözlemlere olanak tanıyan ilk cihaz olarak dikkat çekiyor.

Daha önceki kameralar, sindirim sürecini kullanarak hareket ettiriliyordu. Geleneksel endoskopi yöntemlerinde, genellikle anestezi altında hastanın boğazına esnek bir tüp yerleştirilmektedir. Bu yöntem, hem pahalı hem de invaziv olması nedeniyle birçok cerrahi imkana ve uzman personele ihtiyaç duyar. Ancak, manyetik hap kamera ile bu süreç çok daha basit hale gelebilir.

Hastalar yalnızca hapı yutmakla kalır ve işlem için anestezi almak zorunda kalmazlar. Genellikle, bu tür “kapsül endoskopileri”, doktorların hapın hareket etmesi için vücudun doğal sindirim sürecini beklemesini gerektirir. Fakat yeni geliştirilen manyetik hap kamerası ile doktorlar, araştırmacıların “manyetik kontrollü kapsül endoskopi” (MCCE) adını verdiği bir prosedürü gerçekleştirebilecek ve mıknatıslar yardımıyla kamerayı sindirim yolu boyunca yönetebileceklerdir.

Bu küçük ve yenilikçi kamera, medikal teknoloji şirketi AnX Robotica ile iş birliği içinde üretilmiştir. Cihaz, yalnızca 640x480P çözünürlükte görüntü alabilen kompakt bir kamera içermektedir. Araştırmacılar, bu hapı “NaviCam” olarak adlandırmışlardır. Hasta hapı yuttuktan sonra özel bir muayene yatağına yatırılır ve burada mıknatıslar devreye girer. İşlem tamamlandığında, manyetik hap kamera, diğer standart haplar gibi sindirim sisteminin geri kalanından normal bir şekilde geçerek vücudu terk edebilir.

Bu yenilikçi hap kameranın ne zaman yaygın olarak kullanılmaya başlanacağı henüz kesinlik kazanmış değil. Ancak, araştırmacılar bu sürecin fazla uzun sürmeyeceğine inanmaktadırlar.