Ultra Uzun Periyotlu Magnetar GPM J1839-10 Keşfi

Uzayda Eşsiz Bir Keşif: Ultra Uzun Periyotlu Magnetar

Uzayda Eşsiz Bir Keşif: Ultra Uzun Periyotlu Magnetar

Dünya’dan yaklaşık 15.000 ışık yılı uzaklıkta yer alan yoğun manyetik bir nötron yıldızı, her 22 dakikada bir evrene radyo dalgaları yayarak astronomları şaşırtmaya devam ediyor. Bu tür yoğun manyetik alanlara sahip nötron yıldızlarına magnetar adı verilmektedir. Her ne kadar 22 dakikalık periyotlar, Dünya’daki zaman ölçeklerinde oldukça sık görünse de, çoğu magnetarın periyotları genellikle birkaç saniye ile birkaç dakika arasında değişmektedir.

Astronomlar, evrenin derinliklerinde ve hatta kendi galaksimizde, hızlı radyo patlamalarının (FRB’ler) çoğundan magnetarların sorumlu olduğunu belirlemişlerdir. Ancak, ultra uzun periyotlu radyo patlamaları daha nadir görülen bir fenomen olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu olağanüstü uzun periyotlu magnetar, GPM J1839-10 olarak adlandırılmıştır ve ilk kez, Batı Avustralya’da bulunan Murchison Widefield Array adlı bir radyo teleskop dizisi aracılığıyla tespit edilmiştir. Ekip, incelemeye aldıkları radyo arşivlerine göre, bu magnetarın patlamalarının beş dakika kadar sürdüğünü ve en az 1988’den beri tekrarlanan bir fenomen olduğunu ortaya koymuştur.

Ekip, Ocak 2022’de uzun periyotlu bir magnetar keşfettiklerinde, bu nesnenin benzersiz olup olmadığını veya benzer başka nesnelerin varlığını araştırma arayışına girmişlerdir. Temmuz 2022 ile Eylül 2022 arasında Murchison Widefield Array kullanılarak gerçekleştirilen taramalar, ilk tespit edilen magnetardan tam beş kat daha uzun süre devam eden radyo patlamalarıyla GPM J1839-10’u bulmuşlardır.

Kafa karıştırıcı bir şekilde, bu magnetarın, ekip tarafından gözlemlenen enerjik patlamaları yaymaması gerektiği sonucuna varılmıştır. Hurley-Walker, keşfettikleri nesnenin radyo dalgaları üretmek için oldukça yavaş döndüğünü; eğer bu nesnenin bir magnetar olduğunu varsayarlarsak, radyo dalgaları üretmesinin mümkün olmaması gerektiğini ifade etmektedir.