NASA’nın Artemis Görevleri İçin Yeni Mürettebat Taşıma Araçları

NASA, astronotlarını Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ndeki fırlatma rampasına taşımak için kullanacağı ulaşım araçlarını değiştiriyor. Bu değişim, yaklaşan Artemis görevleri kapsamında devasa roketlerden yeni ay gezicilerine ve ay uzay giysilerine kadar pek çok etkileyici donanımın yanı sıra, astronotların güvenli bir şekilde fırlatma alanına ulaşmasını sağlayacak.

Uzay ajansı, Neil Armstrong Operasyon ve Çıkış Binası’ndan fırlatma rampası 39B’ye kadar olan rotada kullanılacak araçları güncelleyerek, incelenmeyen hiçbir detay bırakmamak adına kapsamlı bir çalışma yürütüyor. NASA’nın bu projedeki çözüm ortağı ise Arkansas merkezli bir elektrikli araç girişimi olan Canoo Technologies oldu.

Canoo, NASA için üç özel minibüs, yani uzay ajansının adlandırdığı şekilde Mürettebat Taşıma Araçları (CTV’ler) tasarlayıp üretecek. Şirketin, bu araçları Haziran 2023 itibarıyla testler için hazır hale getirmesi bekleniyor. İlk mürettebatlı Artemis uçuşlarının ise 2024 yılına kadar gerçekleşmesi planlanmıyor.

Canoo CEO’su Tony Aquila, yaptığı basın açıklamasında, “Artemis ekibini, 50 yılı aşkın bir süredir ilk insanlı Ay inişi için fırlatma alanına taşımaktan büyük bir onur duyuyoruz” ifadelerini kullandı. Şirket, elektrikli minibüslerini üretmek için Pryor, Oklahoma’da bir fabrika kurmayı planlıyor ve bu yıl içinde ilk elektrikli modellerini piyasaya sürmeyi hedefliyor.

Kapsüle benzer bir tasarıma sahip olan Artemis minibüsleri, Canoo’nun tamamen elektrikli ticari araçları temel alınarak geliştirilecek. Üretilecek üç minibüs, toplamda dört astronotu, uçuş destek personelini ve gerekli ekipmanı fırlatma rampasına taşıma görevini üstlenecek. Ayrıca, Canoo’nun bu araçların, eğitim ve fırlatma geri sayım testleri gibi fırlatma öncesi işlemleri destekleyecek şekilde tasarlanmasını sağlaması gerekiyor.

Canoo, elektrikli minibüslerinin çevre dostu olduğunu, kullanım ömrü sonunda kolayca geri dönüştürülebileceğini, ayrıca modüler ve yükseltilebilir özelliklere sahip olduğunu vurguluyor. Bu yeni CTV’lerin NASA’nın 1983 yılına kadar uzanan ve artık yaşlanan Astrovan filosunun yerini alacağı düşünülüyor. Böylece, uzay keşiflerinde sürdürülebilir ve modern bir yaklaşım benimsenmiş olacak.