Mersin ve Antalya’nın ardından Türkiye’nin en fazla muz üretilen ili olma özelliğine sahip Adana’da, üreticilerin yeni gözdesi olan muzun yetiştirildiği sera sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Adanalı çiftçiler, 2017 yılında devlet desteklerinin devreye girmesiyle muz ekim alanlarını 5 yılda 75 dönümden 7 bin 558 dönüme çıkarma başarısını göstermiştir.
Ülke genelinde üretilen yaklaşık 850 bin ton muzun, %5’lik bir kısmı Adana’dan elde edilmektedir ve bu miktar yaklaşık 45 bin ton civarındadır. Muz ekim alanlarının artması ve %145.8 oranında uygulanan gümrük vergisi, ithalatın önüne geçilmesine büyük katkı sağlamıştır. Bu bağlamda, Adana’da 7 bin 558 dönüm alanda yapılan muz hasadından 45 bin ton rekolte hedeflenmektedir.
Muz Hasadı ve Ekonomi
Muz hasadı sırasında değerlendirmelerde bulunan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, son yıllarda özellikle Akdeniz’e kıyısı bulunan illerde muz üretiminin belirgin bir artış gösterdiğini ve ülke ihtiyacının büyük bir bölümünün yerli üretimle karşılanmaya başladığını dile getirdi.
Doğan, “Muzun kilogram maliyeti 20 lira” diyerek, üretim süreçlerinin ekonomik yönüne de dikkat çekti. Devlet teşviklerinin muz üretiminin artmasında önemli bir rol oynadığını belirten Doğan, “2024 yılının 1 Ocak’ından itibaren muz üretimine kota konulması planlanıyor. Şu anda ülkemiz muz üretiminde kendi kendine yeten ülkelerden biri konumundadır ve ihtiyacımızın büyük bir kısmını yerli üretimle karşılıyoruz. Eğer gümrük vergisi olmasaydı, muz üretimi bu kadar hızlı bir şekilde artmayacaktı. Fiyatlar 10 gün önce 35-36 lirayken, şu anda muzun kilogram fiyatı 27 liraya kadar düştü. Üretim maliyetimiz ise 20 lira civarındadır. Bazı muz seralarında 5 ton, bazı seralarda ise 6-8 ton verim elde ediyoruz” şeklinde konuştu.
Adana’nın Muz Üretimindeki Yeri
Tarımsal planlama kapsamında artık yeni muz seralarının kurulmadığını belirten Doğan, “Adana’da toplamda 7 bin 558 dönüm alanda muz üretimi gerçekleştiriliyor. Adana, muz üretiminde Türkiye genelinde 3’üncü sırada yer almaktadır. Üretim planlaması yapıldığı için artık muz üretimi yasaklandı. Devletimizin desteğiyle, Adana’yı yerli muz üretiminde marka ve lider bir kent haline getirmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
İlk yorum yapan olun