Akıllı Toprak ile Su Tasarrufu ve Tarımsal Verim Artışı

Akıllı Toprak ile Su Tasarrufu ve Verim Artışı

Bilim insanları, geleneksel toprak alternatiflerine kıyasla yüzde 40 daha az su kullanabilen yenilikçi bir toprak türü geliştirdiler. Bu yeni toprak, gübre dağıtımındaki farklılık sayesinde mahsullerin yüzde 138’e kadar daha fazla büyümesine yardımcı olabileceği iddia ediliyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (Unesco), dünya üzerindeki tatlı su kaynaklarının yaklaşık yüzde 70’inin tarımda kullanıldığını tahmin ediyor. Bu durum, su kaynaklarımızın büyük bir kısmının, tarım ürünlerinin büyümesi için sulama ve gübreleme amacıyla harcandığı anlamına geliyor. Özellikle su sıkıntısı yaşayan bölgelerde, bu durum mahsullerin sağlıklı bir şekilde büyümesini zorlaştırıyor.

Bu nedenle, bilim insanları toprağı daha verimli hale getirmenin yollarını araştırıyor. Yeni çalışmada, araştırmacılar yalnızca su kullanımını iyileştirmekle kalmayıp, aynı zamanda toprakta büyüyen mahsul tohumlarının verimliliğini de artıran, daha önceki araştırmalara dayanan yeni bir akıllı toprak türü geliştirdiler.

Burada “akıllı” teriminin, robotik veya yapay zeka ile hiçbir ilgisi bulunmuyor. Bunun yerine, toprak karışımına eklenen özel formüle edilmiş hidrojel, bu toprağı “akıllı” hale getiriyor. Kullanılan hidrojel, toprağın gece boyunca havadan daha fazla su buharı emmesini sağlıyor. Bu emilen su buharı, ertesi gün boyunca bitkinin köklerine salınarak, hidrojele entegre edilmiş bir diğer önemli besin olan kalsiyum klorür ile destek sağlıyor.

Bu yeni toprak türü, bitkilerin verimliliğinde yüzde 138’lik bir artış sağlarken, aynı zamanda yüzde 40 daha az doğrudan sulama gereksinimi ortaya koyuyor. Araştırmacılar, bulgularını ve hidrojel karışımlı toprağı test etme süreçlerini ACS Materials Letters dergisinde detaylandırdılar. Ekip, akıllı toprağın uzun vadeli verimliliğini değerlendirmek amacıyla daha kapsamlı deneyler gerçekleştirmeyi ve karışıma farklı gübre türleri eklemeyi planlıyor.