Android Kilit Ekranında Reklam Dönemi

Android Kilit Ekranında Reklam Dönemi Başlıyor

YouTube, Twitter, Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformlarında reklam bombardımanına maruz kalan milyarlarca insan, gerçeklik algısını kaybetme noktasına geldi. Ancak bu durumun çok daha çarpıcı bir evrimi yakında kapıda: Windows Başlat menüsüne gelecek reklamlar ve çok daha sarsıcı olanı, Android kilit ekranında gösterilecek reklamlar.

Reklam pazarlaması o kadar ileri bir noktaya geldi ki, büyük teknoloji şirketleri, kullanıcılarının uygulamalarını kullanırken onlara reklam göstererek gelir elde etmek için her türlü yolu denemeye hazır. Google, dijital reklam pazarında önemli bir oyuncu olmanın ötesine geçmek, elindeki muazzam reklam bütçelerini daha da büyütmek için yeni bir mecra arayışında: Android telefonların kilit ekranı.

Google, bu yeni reklam stratejisi için özel bir şirketle iş birliği yapıyor ve bu şirket, özellikle Hindistan ve Uzak Doğu’da Android kilit ekranı için özgün içerikler üretmeye başladı. Bu içerikler kesinlikle telefon kullanıcılarının yararına değil, aksine büyük şirketlere reklam alanı satmak amacıyla hazırlanıyor. Google’ın Uzak Doğu’daki denemelerinden son derece memnun olduğu anlaşılıyor; bu nedenle, bu yeni reklam platformunu tüm dünyaya yaymayı planlıyor. Yakında, telefonunuzu açmak için kilit ekranına elinizi götürdüğünüzde, “Dur! Önce bir şeyler sipariş et! Bir hamburger, yanında soğuk kola ve bol patates… Sipariş tuşuna bas!” gibi dikkat çekici reklamlara maruz kalacaksınız.

Bu reklamları sunan Glance adlı şirket, Google tarafından destekleniyor. Ancak, Google’ın her mecra üzerinde hakimiyet kurması Avrupa Birliği’nde bazı rahatsızlıklara yol açtığı için, Glance‘ın aslında Google’ın bir yan kuruluşu olabileceği ihtimali de gündemde. Bu durum, pazardaki rekabeti daha da karmaşık hale getiriyor.

450 Milyon Telefon Reklam Göstermeye Hazır

Glance’in kilit ekranı reklam widget’ı, şu an için Moto G 5G ve Moto G Power 5G modellerinde önceden yüklenmiş durumda. Ayrıca, piyasada bulunan veya raflarda satışı beklenen 450 milyondan fazla akıllı telefonda bu uygulama aktif olarak yer alıyor. Şirketin şu anda 300 milyondan fazla aktif kullanıcısı mevcut. Yani bu şirket, büyük reklam verenlere “markanızı ve ürünlerinizi bu kadar milyon insana göstereceğim” diyerek reklam satışına başlamış durumda ve ulaştığı kitle neredeyse Twitter’ın kullanıcı sayısına yaklaşmış durumda.

Google’ın bu basit ama etkili hamlesiyle, 300 milyon aktif kullanıcının kısa süre içinde 1 milyar rakamını aşmaması için hiçbir neden yok. Evet, acı ama gerçek: 50 bin lira verip satın aldığınız telefonun kilit ekranından sürekli olarak rahatsız edici reklamlara maruz kalmaya hazırlanıyorsunuz. Bu durum, kullanıcıların öfkesiyle birlikte telefonlarını duvara fırlatıp parçalayanların sayısında artışa yol açabilir; bunu zamanla göreceğiz…