Apple’ın Yapay Zeka Stratejileri: Rekabette Geri Kalmamak İçin Yeni Adımlar
Apple, ChatGPT ve Google Bard gibi üretken yapay zeka araçları açısından bir miktar geride kalmış gibi görünse de, bu durumu değiştirmek için kararlılıkla adımlar atıyor. Şirket, rakiplerine hızla yetişmek için kapsamlı bir plan geliştirmiş durumda. The New York Times’ın haberine göre, Apple, geniş içerik arşivlerine erişim sağlamak amacıyla önde gelen haber yayıncılarıyla anlaşmalar yapmayı hedefliyor.
Apple tarafından geliştirilen yapay zeka modellerinin, bu arşivlerde yer alan zengin yazılı materyal üzerinden eğitilmesi planlanıyor. Haberde, Apple’ın bu çerçevede “en az 50 milyon dolar” değerinde çok yıllı anlaşmalar üzerinde görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Ancak, şu ana kadar bu görüşmelerin henüz sonuçlandırılmadığı ifade ediliyor. Apple, bu tür stratejik planlar hakkında her zamanki gibi yorum yapmaktan kaçınıyor.
NYT’a göre, görüşmelere katılan büyük yayıncılar arasında Condé Nast (Vogue ve The New Yorker gibi prestijli yayınların sahibi), IAC (People, The Daily Beast ve Better Homes and Gardens gibi popüler yayınlar) ve NBC News bulunuyor. Bu anlaşma söylentileri, ChatGPT’nin GPT-4’ü ve Bard’ın Gemini’si gibi Büyük Dil Modellerinin (LLM) çalışma mantığını gözler önüne seriyor. Bu modeller, kendi cümlelerini oluşturmayı öğrenebilmek için geniş miktarda metni analiz ediyor.
Yapay zeka şirketleri, modellerinin eğitildiği verilerin kaynakları konusunda genelde temkinli bir yaklaşım sergiliyor. Ancak, bu sürecin bir kısmında internet üzerindeki ücretsiz ve lisanssız verilerin toplandığı bir operasyonun yer aldığı tahmin edilebilir. Başka bir deyişle, internette yazılmış olan her şey, muhtemelen bir yapay zekanın eğitiminde bir şekilde kullanılmıştır.
Örneğin, OpenAI gibi şirketler, yapay zeka modellerini kullanan işletmeleri telif hakkı iddialarına karşı koruma sözü verdiler. Bu durum, yapay zeka motorları geliştiricilerinin, fikri mülkiyet sorunları söz konusu olduğunda ne kadar kırılgan bir pozisyonda olduklarının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Apple’ın yaklaşımında ise, şirket önce içerikleri kullanıp daha sonra izin istemek yerine, yazarlar ve yayıncılarla makalelerinin kullanımı karşılığında geri ödeme yapmayı hedefliyor gibi görünüyor.
Eğer bu anlaşmalar sonuçlanırsa, 2024 yılı boyunca Apple’dan yapay zeka alanında daha fazla yenilik ve gelişme duyma ihtimalimiz oldukça yüksek.