Bulaşık Yıkama İçin Gelecekteki Yenilikler
Bulaşık yıkama konusunda yeni bir devrim kapıda olabilir. Yapılan bir araştırma, aşırı ısıtılmış buharlı bulaşık makinelerinin, geleneksel bulaşık makinelerine göre önemli ölçüde daha az su ve elektrik tüketerek etkili bir temizlik sağlayabileceğini gösteriyor. İlginç bir şekilde, bu yöntemle deterjan kullanımı da gerekmiyor. Araştırma, aşırı ısıtılmış buharlı sistemlerin, potansiyel olarak zararlı bakterileri de içeren patojenleri etkili bir şekilde ortadan kaldırabileceğini ortaya koyuyor.
Almanya’daki Dortmund Teknik Üniversitesi’nden Profesör Natalie Germann, bu çalışmada bir hesaplama modeli geliştirdiklerini belirtiyor. Bu model, aşırı ısıtılmış buharın yüksek hızda tabakları dezenfekte eden şok dalgaları oluşturabileceğini ortaya koydu. Araştırma ekibi, bu şokların gücünü ve bulaşıkları etkili bir şekilde dezenfekte edebilme kapasitesini belirleyerek önemli bir adım attı. Ancak, bu çalışma henüz başlangıç aşamasında ve modelleme düzeyinde. Dolayısıyla, aşırı ısıtılmış buharın aynı anda birçok bulaşığı temizlemede ne kadar etkili olduğunu anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç bulunuyor.
Mevcut durumda çalışma, aşırı ısıtılmış buharın bakterileri etkisiz hale getirmeye odaklanmış durumda. Bu nedenle, bulaşıklara yapışmış yiyecek kalıntılarını yok etme kapasitesi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Yine de, araştırmanın yazarları buharın, gıda artıklarını kolayca çözebileceği fikrini savunuyor. Geleneksel bulaşık makineleri de kirli tabaklarda oluşan bakterileri etkili bir şekilde öldürme yeteneğine sahip ve ortalama olarak mikroorganizma kolonisi sayısını %99’dan fazla azaltabiliyor. Popular Science’a göre, bu, elle yıkayıp küçük bir havluyla kurutmakla kıyaslandığında çok daha etkili bir yöntemdir.
Bununla birlikte, aşırı ısıtılmış buharlı bulaşık makinelerinin bakterileri öldürmedeki etkinliği, bu teknolojinin potansiyel bir avantajı olarak öne çıkıyor. Germann, bu tür bir teknolojinin hastaneler, restoranlar, bakım evleri ve yüksek temizlik ve bakteri güvenliği gerektiren diğer alanlarda kullanılabileceğini vurguluyor.