Asteroitler ve Dünya’nın Savunması: DART Görevi Başarıyla Tamamlandı
Günün birinde bir asteroit Dünya’ya çarpmaya karar verirse, insanlığın bu durumu bertaraf etme konusunda artık umutları var. NASA, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği DART testinin başarıyla sonuçlandığını resmi olarak duyurdu. DART, bir asteroidin yörüngesini değiştirmek amacıyla bir uzay aracının ona çarpmasını içeren yenilikçi bir görevdi. Geçen hafta, DART tarafından çarpılan Dimorphos asteroidinin rotasının beklenildiği gibi değiştiği açıklandı.
NASA’nın sağladığı verilere göre, Dimorphos’un Didymos çevresindeki yörüngesi, çarpmadan sonra 32 dakika kadar kısaldı. DART görevinde başarılı sayılmak için, yörüngedeki değişimin 73 saniye olması gerekiyordu. Ancak en son elde edilen veriler, bu değerinin tam 25 kat daha fazla değiştiğini ortaya koydu. Bu durum, DART görevinin başarılı bir şekilde tamamlandığını kanıtladı.
NASA Yöneticisi Bill Nelson, uzay ajansının düzenlediği basın toplantısında şu ifadeleri kullandı: “Dünya’yı tehdit eden bir asteroid tespit edilirse ve bu asteroidi yeterince uzakta yakalayabilirsek, bu tekniği kullanarak onu Dünya’ya doğru gelmekte olduğu yörüngesinden saptırabiliriz.” Nelson, ayrıca ekledi: “NASA, gezegenimizi koruma planlarında ne kadar ciddi olduğumuzu kanıtladı. Bu, gezegen savunması ve tüm insanlık için bir dönüm noktasıdır.“
DART görevi, Kasım 2021’de fırlatılmıştı. Bir buzdolabı boyutundaki uzay aracı, Dünya’dan yaklaşık 1.010 milyon kilometre uzaktaki Dimorphos ile yolları kesiştiğinde saatte yaklaşık 22.530 kilometre hızla seyahat ediyordu. DART görevi, bir asteroit yeterince uzaktayken tespit edilebilirse ve uygun boyutlardaysa, rotasının Dünya’dan gönderilen bir uzay aracıyla değiştirilebileceğini kanıtladı. Dimorphos, yaklaşık bir futbol stadyumu büyüklüğünde. Yani, 66 milyon yıl önce Dünya’ya çarpıp dinozorların neslinin tükenmesine neden olan asteroitten çok daha küçük bir yapıdadır.