Avrupa Birliği’nin Yeni Enerji Gereksinimleri 8K TV’leri Tehdit Ediyor

Avrupa Birliği’nin Yeni Enerji Gereksinimleri ve 8K TV’ler

Avrupa Birliği, 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla televizyonlar için daha katı enerji gereksinimlerini devreye almaya hazırlanıyor. Bu yeni düzenleme, piyasadaki en düşük performanslı ürünleri dışarıda bırakmayı hedefliyor. Eğer bu önlemler hayata geçirilirse, önümüzdeki yıl Avrupa pazarında tüm 8K TV’lerin satışının yasaklanması söz konusu olabilir. Bu durum, Samsung’un Avrupa’daki 8K TV serisini de kapsıyor gibi görünüyor.

Avrupa’daki televizyon üreticileri, Avrupa Birliği tarafından uygulanacak olan yeni düzenlemelerden pek memnun değil. Samsung’un da içinde bulunduğu 8K Derneği konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Eğer durum değişmezse, Mart 2023 tarihi, gelişmekte olan 8K endüstrisi için ciddi sorunlar yaratacaktır,” ifadelerine yer verdi. Ayrıca dernek, “8K TV’lerdeki (ve microLED tabanlı ekranlardaki) güç tüketimi sınırları o kadar düşük belirlenmiş ki, bu cihazların hiçbiri bu sınırı tutturamayacak,” şeklinde ekledi.

Avrupa Birliği’nin belirlediği bu yeni stratejinin ilk adımı, Mart 2021’de Enerji Etiketinin yeniden yapılandırılmasıyla başladı. Bu süreç, birçok TV modelinin en düşük enerji sınıfına (G) indirilmesine yol açtı. 2023 yılındaki bir sonraki aşama ise daha katı enerji gereksinimlerinin uygulanması olacak. Bu yeni standartlara ulaşmak, ciddi tavizler vermeden mümkün olmayabilir.

Samsung ve Diğer TV Markaları İçin Hala Umut Var

Avrupa’da faaliyet gösteren akıllı TV üreticileri için sevindirici bir haber ise, Avrupa Birliği’nin yeni düzenlemelerinin henüz kesinleşmemiş olması. AB, bu yılın sonuna kadar 2023 Enerji Verimliliği Endeksini (EEI) gözden geçirecek ve bu nedenle, yaklaşan enerji gereksinimlerinin revize edilme olasılığı mevcut. Ayrıca, Samsung dahil olmak üzere diğer TV markaları için önemli bir avantaj, bu düzenlemelerin yalnızca akıllı TV’ler için varsayılan olarak etkinleştirilen görüntü modunu kapsayabileceği yönünde.

Başka bir deyişle, akıllı TV üreticileri, varsayılan görüntü modunu daha az enerji tüketecek şekilde değiştirerek bu yeni düzenlemeleri atlatmayı başarabilir. Ancak bu durumun, özellikle 8K TV’lerde, kullanıcı deneyimini olumsuz etkilemeden gerçekleştirilebilip gerçekleştirilemeyeceği hala belirsizliğini koruyor.