Avrupa Komisyonu’ndan Apple ve Microsoft’a Önemli Karar

Apple ve Microsoft’a Avrupa Komisyonu’ndan Önemli Karar

Bloomberg’in haberine göre Avrupa Komisyonu, AB bölgesinde Dijital Pazar Yasaları’nın Mart ayı başlarında resmi olarak yürürlüğe girmesiyle birlikte, Apple’ın iMessage platformunu, Microsoft’un Bing’ini ve Edge web tarayıcısını düzenleme kapsamına almama kararı aldı. Yapılan incelemeler, Apple’ın iMessage’ının ve diğer bazı platformların DMA (Dijital Pazar Yasası) kurallarına tabi olacak hakim bir konumda bulunmadığını ortaya koydu. Ancak bu durum, Apple’ın yeni mevzuata uymak zorunda kalmayacağı anlamına gelmiyor. Şirket, iOS 17.4’ü Mart ayı başlarında piyasaya sürdüğünde, iPhone’u büyük ölçüde üçüncü taraf geliştiricilerin kullanımına açmak zorunda kalacak.

Avrupa Birliği kullanıcıları ve geliştiricileri, aşağıdaki gibi çeşitli değişikliklerle karşılaşacak:

  • Üçüncü taraf uygulama mağazaları veya alternatif uygulama mağazaları: AB’deki uygulama geliştiricileri, Apple’ın müşteri deneyimi, destek ve dolandırıcılığı önleme kriterlerini karşıladıkları sürece, uygulamalarını alternatif uygulama mağazalarında sunmayı tercih edebilirler.
  • iOS uygulamaları: Dağıtım kanalına bakılmaksızın tüm uygulamalar için geçerli olacak şekilde, platform bütünlüğünü korumaya ve kullanıcıları güvenli tutmaya odaklanan temel bir inceleme süreci uygulanacaktır. Nihai onay, otomatik kontroller ve insan incelemesinin bir kombinasyonunu içerecektir.
  • Varsayılan tarayıcı seçenekleri: AB kullanıcıları, iOS 17.4’e güncellemeyi gerçekleştirdikten hemen sonra, iOS cihazlarında en çok indirilen tarayıcılar listesinden yeni bir varsayılan tarayıcı seçme imkanına sahip olacaklar.
  • NFC üçüncü taraf erişimi: Avrupa’daki iPhone kullanıcıları için bankalar ve üçüncü taraf ödeme hizmetlerine erişim sağlanabilecek.
  • Daha fazla erişim: Geliştiriciler, Apple için ek donanım ve yazılım özellikleri talep edebilecekler.

Apple ve Microsoft, Avrupa Komisyonu’nun beş aylık bir incelemenin ardından iMessage, Bing ve Edge’i “temel platform hizmetleri” olarak nitelendirmeme kararını destekleyerek olumlu bir değerlendirme yaptı. Bu kararın arkasında yatan temel neden, işletmelerin bu platformları yaygın olarak kullanmıyor olmaları gibi görünmektedir. Öte yandan, Meta’nın WhatsApp ve Messenger uygulamaları, birlikte çalışabilirlik kurallarına uymak zorunda kalacak. Örneğin, bu platformların, artık bir tür Telegram desteği sunması gerekecek.