Baltık Denizi’nde 10.000 Yıllık Av Tuzağı Keşfi

Arkeologlar Baltık Denizi’nde Eski Bir Yapı Keşfetti

Arkeologlar Baltık Denizi'nde Eski Bir Yapı Keşfetti

Baltık Denizi’nin derin ve karanlık sularında, yaklaşık 10.000 yıl önce inşa edilmiş devasa bir yapının kalıntıları bulundu. Bu yapının neredeyse 1 kilometre uzunluğunda olduğu ve ren geyiği avlayarak geçimini sağlayan Taş Devri avcıları tarafından inşa edildiği düşünülüyor. Peki, Taş Devri insanları neden bu denli büyük bir yapıyı inşa etme gereği duymuş olabilirler?

Baltık Denizi'nde 10.000 Yıllık Av Tuzağı Keşfi

3D model, Baltık Denizi’nin altındaki taş duvarın kısa bir bölümünü göstermektedir. Bu model, P. Hoy tarafından Rostock Üniversitesi’nde oluşturulmuş, J. Auer tarafından detaylandırılmıştır. Blinkerwall adı verilen bu yapı, Almanya’nın kuzey kıyısındaki Mecklenburg Körfezi’nde, Kiel Üniversitesi, Rostock Üniversitesi ve Leibniz Baltık Denizi Araştırma Enstitüsü’nden oluşan bir ekip tarafından keşfedilmiştir. Ekip, araştırma alanında gemiler ve denizaltı dronları kullanarak, uzun süredir incelenen bu duvarın şekli ve boyutu hakkında sonar verileri toplamıştır.

Kıyıda 21 metre derinlikte bulunan Blinkerwall, 971 metre mesafede yan yana dizilmiş en az 1,673 ayrı taşla inşa edilmiştir; bu taşların çoğu 1 metreden daha kısa boyuttadır. Taşların sayısı ve düzenli yerleşimi, bu yapının doğal süreçler sonucu oluşmadığını göstermektedir. Binlerce yıl boyunca deniz altında kaybolmuş olan Blinkerwall’un, son Buzul Çağı’nın sona ermesinden yaklaşık 10.000 yıl sonra hala karada olduğu düşünülmektedir. Ancak, 8.600 ila 8.000 yıl önce deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle bu yapının sular altında kaldığı bilinmektedir. Bu dönem, Kuzey Avrupa’nın büyük bir kısmının yükselen denizler tarafından batırıldığı bir evredir. Yaklaşık 8.200 yıl önce, Britanya’yı Avrupa anakarasına bağlayan ve Doggerland olarak bilinen kara parçası, bir denizaltı depremi ve beraberinde gelen tsunami ile sular altında kalmıştır.

Bir Kilometre Uzunluğunda Av Tuzağı

Araştırmacılar, Blinkerwall’un Taş Devri’ndeki görünümünü sanal ortamda yeniden inşa etmeyi başardılar. Araştırmacılara göre, bu devasa yapının en mantıklı açıklaması, bölgede dolaşan ren geyikleri ve diğer büyük toynaklı hayvanları avlamak amacıyla oluşturulmuş bir tuzak olarak işlev görmesidir. Böylece, Taş Devri insanları, besin ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olacak geniş ve doğal bir av alanı yaratmış oldular. Duvarın topografik yönelimi, Kuzey Alman Ovası boyunca ren geyiklerinin göç yollarıyla kesişiyor olabilir. Avcılar, muhtemelen sürüleri duvara yönlendirerek, hayvanları kaçamayacakları bir kapana kıstırıyor ve ardından avlıyorlardı.