Araştırmaya göre, Ukrayna’ya destek için para göndermek amacıyla 50 farklı kripto bağış kampanyasından toplanan veriler incelendi. İddiaya göre “bariz dolandırıcılık” kampanyaları bunların yaklaşık yarısını oluşturuyordu.
TRM araştırmacıları, küresel ilgideki artışın ve insanların Ukrayna’ya bağış yapma hevesinin, dolandırıcılara sahte bağış kampanyaları oluşturma fırsatı yarattığını belirtti. Kuruluşlar, bağışları cezbetmek için Ukrayna’yı Destekle gibi sahte kampanya adlarını kullandı.
TRM, “Bu dolandırıcılıkların çoğu, araştırmacılar ve barındırma sağlayıcıları tarafından hızla tespit edildi ve siteleri kapatıldı” diyor.
Rapor, sahte bağış kampanyalarını belirlemek için hangi göstergeleri kullandıklarını söylüyor. Sosyal medyada kampanyaları yöneten doğrulanmamış hesaplar, bot benzeri etkinlikler veya lansman sırasında Twitter kullanıcı saatinin silinmesi gibi şeyler bu listede yer alıyor.
Öte yandan TRM, 22 Şubat ile 28 Mart arasında Ukrayna’ya gönderilen kripto para tutarının 135,7 milyon doların üzerinde olduğunu söylüyor.