Birmingham ve Shenzhen’de Su Kalitesi Üzerine Araştırma
Birmingham (İngiltere) ve Shenzhen (Çin) şehirlerinde, 15 farklı ülkeden alınan içme suyu örnekleri üzerinde gerçekleştirilen kapsamlı bir analiz, dünya genelinde musluk ve şişelenmiş sularda toksik moleküllerin yaygın olduğunu ortaya koydu. ACS ES&T Water dergisinde yayınlanan bu yeni araştırmaya göre, Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Okyanusya’dan alınan şişelenmiş su örneklerinin %99’undan fazlasında Perflorooktanoik asit (PFOA) ve perflorooktan sülfonat (PFOS) gibi kimyasallar tespit edildi.
Bu kimyasallar, genellikle “ölümsüz kimyasallar” veya “sonsuz kimyasallar” olarak adlandırılan PFAS (Perfloroalkil Maddeler) grubuna dahildir. Nadir özellikleri nedeniyle endüstride yaygın bir şekilde kullanılan bu toksik maddeler, kaplama malzemelerinde kullanıldıklarında, ürünlerin leke tutmaz, yapışmaz ve yanmaz hale gelmesine olanak tanır. Ancak, doğada bozulmama özellikleri nedeniyle çevrede birikim yaparak su kaynaklarını kirletmektedirler.
Yeni araştırma, musluk suyunda da PFAS varlığına rastlandığını, ancak bu kimyasalların seviyelerinin farklılık gösterdiğini belirtiyor. İngiltere’deki PFAS seviyeleri, Çin’e kıyasla daha düşük olsa da, her iki bölgede de bu maddelerin varlığı dikkat çekiyor. Neyse ki, doğru filtreleme yöntemleri veya suyun kaynatılması, bu kimyasalların %50 ile %90’ı arasında bir kısmını ortadan kaldırma potansiyeline sahiptir.
Çalışma, araştırmacıların daha çok plastik şişelerdeki suya odaklandığını gösteriyor. Çoğu örnekteki PFAS seviyeleri, büyük bir sağlık riski oluşturacak düzeyde olmamakla birlikte, kamu sağlığını koruma adına izleme ve düzenleme gerekliliği vurgulanıyor. Ayrıca, doğal maden suyunun arıtılmış suya kıyasla daha yüksek PFAS konsantrasyonlarına sahip olduğu ortaya konmuş durumda. Konsantrasyonlar sağlık uyarı seviyelerinin altında kalmasına rağmen, birçok araştırma PFAS’ların çevreye yayılma eğilimini açıkça ortaya koymaktadır.
İlk yorum yapan olun