British Airways’in Güvenle Uçma Kursu ile Uçak Yolculuğundaki Endişeleri Giderin

Uçak Yolculuklarındaki Endişeleri Giderin: British Airways’in Güvenle Uçma Kursu

Uçak yolculukları sırasında endişeleriniz varsa, British Airways kaptanı Steve Allright’ın sunduğu Güvenle Uçma (British Airways Flying with Confidence) kursunu keşfetmek iyi bir fikir olabilir. Bu kurs, gergin yolculara uçuş sırasında rahatlamaları için faydalı bilgiler sunuyor.

Kaptan Allright, kurs sırasında uçuşla ilgili bazı gerçekleri paylaşarak yolcuların endişelerini azaltmaya çalışıyor.

Türbülanstan Korkmayın

Türbülanstan Korkmayın

Kaptan Allright, MailOnline Travel ile yaptığı röportajda, “British Airways Güvenle Uçma kursumuzda vurguladığımız en önemli nokta şudur: Türbülans rahatsız edici olabilir, ancak asla tehlikeli değildir.” diyor ve devam ediyor: “Modern ticari uçaklar, son derece sağlam bir şekilde tasarlanmıştır ve her türlü türbülansa dayanabilirler. Havacılığın ilk dönemlerinden bu yana, tasarımcılar güvenlik için gerekli olan standartları belirlemiş ve bu standartlar diğer ulaşım yöntemlerine göre daha yüksektir.

Allright, yeni uçakların, yolcu taşımadan önce aşırı koşullarda test edildiğini belirtiyor: “Güvenle Uçma kursunda, Boeing 787’yi test teçhizatında en şiddetli türbülansa maruz kalacak şekilde zorlayan kanatları gösteriyoruz. Müşterilerimiz, bu açıklamaları güven verici buluyor.

Uçakların türbülans sırasında ne kadar alçalabileceğine dair ise Kaptan Allright, “Kesinlikle insanların bahsettiği ya da bazı filmlerde gördüğünüz binlerce fit değil” diyor. Genellikle uçaklar, türbülans sırasında sadece 3 – 6 metre (10 ila 20 fit) kadar alçalıyor, ancak şiddetli türbülans şartlarında bu miktar biraz daha fazla olabilir. Allright, “Pilotlar türbülansla başa çıkmak için eğitilmiştir ve şiddetli türbülansın oldukça nadir olduğunu belirtmek önemlidir. 32 yıldır uçuyorum ve sadece bir kez şiddetli türbülans deneyimledim.” şeklinde ekliyor.

Emniyet Kemeri Takmanın Önemi

Emniyet Kemeri Takmanın Önemi

Kaptan Allright, türbülans sırasında emniyet kemeri takmanın amacını açıklarken, “Yolcuların türbülans sırasında düşerek yaralanmalarını istemiyoruz. Müşterilerin mürettebatın tavsiyelerine her zaman uyması gerektiğini vurguluyoruz.” diyor. Ne yazık ki, Allright, uçağın türbülans sırasında daha az etkilenen pek fazla bölgesi olmadığını, sadece uçağın merkezine yakın yerlerde biraz daha rahat hareket edilebileceğini belirtiyor.

Uçağın harekete geçerken duyulan yüksek gıcırtı sesi hakkında ise “Bu ses, Airbus’ın ‘havlayan köpek’ sesi olarak biliniyor. Kurs boyunca bu sesler hakkında tam bir açıklama yapıyoruz, bu da yolculara fazladan bir güvence sağlıyor. Temelde, bu ses uçağın hidrolik güç sisteminin çalışma sesidir. Endişeli yolcuların uçakta duyabilecekleri birçok normal gürültü vardır; bu nedenle, kurslarımızdaki insanları her şeyin normal olduğunu varsaymaya teşvik ediyoruz.” şeklinde konuşuyor.

Uçuş Sırasında Yakıt Tükenir mi?

Kaptan Allright ayrıca, uçuş sırasında yakıtın tükeneceğinden endişe edenler için de birtakım açıklamalarda bulunuyor: “Uçaklar her zaman fazladan yakıt taşır. İniş noktasının değişmesi durumunda bile, uçak rahatlıkla 30 dakikadan daha fazla uçuşa devam edebilir. Tüm hesaplamalar büyük bir titizlikle ve güvenlik payları eklenerek yapılır.”

Allright, bir uçağın uçmasını sağlayan faktörün motorlar değil, kanatlar olduğunun altını çizerken, “Bir motor arızası durumunda bile, 9.000 metre yükseklikteki bir uçak 150 kilometreden fazla süzülmeye devam edebilir.” şeklinde vurguluyor.