Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu
Evrenin oluşumunu sağlayan Büyük Patlama, aniden tüm evreni oluşturan madde ve enerjinin ortaya çıkmasına neden oldu. Bu muazzam patlama, çok yüksek bir sıcaklıkta, tam 1.000 trilyon derece sıcaklıkta gerçekleşti ve ışık hızında her yöne yayıldı. Patlamadan sonraki ilk birkaç yüz milyon yıl boyunca, evren, kuark ve fotonların var olabileceği sıcaklıklara kadar soğumaya başladı. Bu süreçte, temel elementler olan hidrojen ve helyum atomları oluşmaya başladı. Bu dönem, karanlık çağ olarak adlandırılıyor; çünkü yıldızlar henüz doğmamıştı ve evrende ışık yayacak hiçbir kaynak bulunmuyordu.
Zamanla, bu temel gazlardan oluşan devasa bulutlar o kadar yoğun bir şekilde sıkıştı ki, sonunda parlamaya başlayarak evreni aydınlattılar. Bu sırada kozmik iyonlaşma süreci de devreye girdi. Yeni doğan yıldızların ışığının çevresindeki gazlarla etkileşime girmesi, daha ağır elementlerin oluşumunu sağladı. Ancak bu karmaşık mekanizmanın nasıl işlediği hâlâ tam olarak anlaşılamamıştır.
Bununla birlikte, MIT’den bir araştırma ekibi, bu süreçleri açıklayan gelmiş geçmiş en detaylı matematiksel modeli geliştirdiklerini duyurdular. Etrüsklerin şafak tanrıçası Thesan simülasyonu adı verilen bu model, 100 milyon kübik ışık yılı boyutunda bir uzayda gazlar, yerçekimi ve radyasyon arasındaki etkileşimleri inceleyerek kozmik yeniden iyonlaşma dönemini simüle ediyor. Araştırmacılar, bu simülasyonu kullanarak Büyük Patlama’dan 400.000 ile 1 milyar yıl sonrasına kadar uzanabilmekte ve farklı değişkenlerin değiştirilmesinin sonuçları nasıl etkilediğini gözlemleyebilmektedirler.
MIT Kavli Astrofizik ve Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nden NASA Einstein Üyesi Aaron Smith, “Thesan simülasyonu, erken evrene bir köprü görevi görüyor” diyor. Smith, bu simülasyonun, “Evren anlayışımızı köklü bir şekilde değiştirecek ve yakında devreye girecek olan gözlem tesisleri için ideal bir simülasyon muadili olarak hizmet etmesi amaçlanıyor.” ifadelerini kullanarak, bu araştırmanın önemini vurguluyor.