Cambridge Üniversitesinden Yenilikçi Pil Teknolojisi
Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, bir bilgisayarın olağanüstü bir pil türü ile çalışabileceğini kanıtlayarak önemli bir adım attı. Araştırmacılar, elektrotlu bir kapsülde mavi-yeşil su yosunları yerleştirerek, bu mikroorganizmaların güneş ışığını kullanarak bilgisayarı çalıştıracak kadar elektrik üretebildiğini gösterdiler.
Energy and Environmental Science dergisinde yayımlanan araştırma makalesinde, siyanobakterilerin bilgisayarı tam 45 dakika boyunca çalıştırabildiği ve ardından 15 dakika beklemede tutabildiği belirtiliyor. Bu süre zarfında bilgisayar, karmaşık işlemler yerine ardışık tam sayıların toplamını hesaplamak gibi basit görevler yürütüyordu. Ayrıca, pilin sağladığı elektrik çıkışını ölçerek bu verileri buluta gönderiyordu.
Araştırma sürecinin başlangıcı olan Ağustos 2021’den bu yana, yosun pilinin güç üretmeye devam ettiği vurgulanıyor. Tam altı ay boyunca kesintisiz bir şekilde çalışan sistem, hesaplama süresi boyunca 0,3 mikrowatt, boşta kaldığı süre boyunca ise 0,24 mikrowatt güç tüketti. Ancak, bu süreçte oluşan güç üretimi mekanizmasının henüz tam olarak anlaşılmadığı ifade ediliyor.
Ekip, en olası açıklamanın, siyanobakterilerin fotosentez işlemi sırasında elektron salınımı gerçekleştirmesi olduğunu düşünüyor. Bununla birlikte, ilginç bir şekilde, güç çıkışının ışık eksikliğinden etkilenmediği gözlemlendi; güç, hem gündüz hem de gece sabit bir seviyede kalıyordu. Bu durum, alglerin yiyeceklerinin bir kısmını ışık olmadan da işleyebilmesi ve böylece elektrik akımı üretmeye devam edebilmesi ile açıklanabilir.