Çinli Bilim İnsanlarından Çarpıcı İddia: Starlink ve Gizli Uçaklar
Çinli bilim insanları, Elon Musk’ın geliştirdiği Starlink uydularının, dünyaya yayılan radyasyon sayesinde gizli uçakları tespit etme potansiyeline sahip olduğunu öne sürdüler. Bu iddialarını yalnızca teorik bir çerçevede bırakmayıp, bunu kanıtlayan bir deney gerçekleştirdiler.
Bilim insanları, Journal of Signal Processing dergisinde yayınladıkları makalede, Starlink sayesinde hayalet uçak döneminin sona erebileceğini belirtiyorlar. Araştırma sürecinde, bilim insanları, Starlink uydularından gelen radyasyonu kullanarak, bir DJI Phantom 4 Pro drone’unu tespit etmeyi başardılar. Deneyde, Dünya’nın yörüngesindeki bir Starlink uydusunun yaydığı radyasyonu izlemek için yer tabanlı radar sistemleri kullanıldı.
Bu radyasyon, radarlara görünmemek üzere tasarlanmış uçakların, boyutu ve şekli ne olursa olsun, yerinin belirlenmesine olanak tanıyor. Peki, Çin bu Starlink uydularını kullanarak gizli uçakları nasıl tespit ediyor? Aslında mantık oldukça basit. Hayalet uçaklar gizli kalmak üzere tasarlanmış olsalar da, sonuçta fiziksel bir varlıkları var. Yukarıdan gelen radyasyon yağmuru, bu uçakların etrafında geçerken, radyasyon dalgalarının yerdeki radarlara ulaşmasını engelleyebiliyor ya da formlarını bozabiliyor.
Yani, uzaydan dünyaya doğru inen radyasyon dalgaları, hayalet uçaklara çarparak bozuluyor ve bu durum, uçakların yerini, hızını ve yönünü tespit etmeyi mümkün hale getiriyor.
Her Ülke Kendi Starlink’ini Kurarsa Ne Olacak?
Bu çalışma henüz çok yeni ve Çinli bilim insanlarının, bu radyasyon bozulmalarını izlemek üzere algoritmalar geliştirmesi bekleniyor. Böylece, bir tür hayalet uçak radarı geliştirme sürecine girecekler. Elbette, ABD bir gün Çin’e karşı bir saldırı gerçekleştirecek olursa, ilk olarak Elon Musk’tan Çin’e sinyal gönderen uyduların faaliyetlerini durdurmasını isteyebilir. Ancak bunun da basit bir çözümü var.
- Starlink gibi düşük maliyetli bir uydu sisteminin, Çin, Rusya, Hindistan ve Türkiye gibi uzay ve uydu projelerine sahip ülkeler tarafından kurulmasının önünde herhangi bir engel bulunmuyor.
- Starlink uydularının her biri, yaklaşık bir futbol topu boyutunda olup, tek bir roketle yörüngeye yüzlerce uydu yerleştirilebiliyor.
Bu durum, yakın gelecekte her ülkenin kendi internet altyapısını güçlendirmek ve güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla dünya yörüngesinde mini uydular ile Starlink benzeri bir ağ kurma yarışına gireceğini düşündürüyor. Çünkü bir ülkenin uydu ağı, o ülkenin kendi kontrolü altında olduğu sürece, hayalet uçakların o ülkenin hava sahasında operasyon yapması oldukça zor hale gelecektir. Bu durum, Elon Musk’ın şu anda rakipsiz olan Starlink’inin, rakiplerin ortaya çıkmasıyla birlikte büyük indirimler yapmak zorunda kalacağı anlamına da gelebilir.