Cıva ve Sağlık: Dikkat Edilmesi Gerekenler
Cıva, zehirli doğasıyla tanınan bir elementtir ve tarih boyunca insanlar üzerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açmıştır. Ancak, tehlikeli maddelerin nasıl etki ettiğine dair merak her zaman var olmuştur. Cıva da bu ilginin merkezinde yer alır. İnsanların en çok sorduğu sorulardan biri şudur: Cıvaya temas etmek ve cıvaya dokunmak tehlikeli midir?
Cevap oldukça net: Hayır, cıvaya güvenli bir şekilde elinizle dokunabilirsiniz. Cıva, cilt tarafından emilmez, bu nedenle cilde değmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Ancak cıva, su ve tam yağlı süt arasında bir viskoziteyle birlikte, oldukça yüksek bir yoğunluğa sahiptir. Sudan 13 kat daha yoğun olması nedeniyle, avucunuzda birkaç damla cıva bulundurmak sizi şaşırtacak kadar ağır hissettirebilir.
Elbette, cildin cıvayı emmemesi, cıvanın dikkatsizce kullanılabileceği anlamına gelmez. Eğer cildinizde herhangi bir kesik veya yaralanma varsa, cıvanın kan dolaşımınıza girmesi son derece tehlikeli olabilir. Ayrıca, cıva damlacıklarının ayrılıp buhara dönüşme riski de bulunmaktadır. Cilt, cıva buharını emebilir; ancak cıvanın vücuda girmesi ve burada birikmesi için en kolay yol solumaktır.
Cıva Zehirlenmesi Nedir?
Cıva zehirlenmesi, genellikle metalin tuzlar veya organik bileşikler aracılığıyla vücutta birikmesinin sonucudur. Cıva, çevreye salınan insan faaliyetleriyle, özellikle kömür yakma ve altın madenciliği gibi işlemlerle yayılmaktadır. Cıva alımının büyük bir kısmı, daha küçük balıkları yiyerek cıva bileşikleri biriktiren ve besin zincirinin üst kısımlarında bulunan daha büyük balıkları tüketmekten kaynaklanmaktadır. Ancak araştırmalar, cıva birikim riski olmasına rağmen, balık yemenin genel sağlık açısından faydalı olduğunu göstermektedir.
Cıva zehirlenmesi genellikle nadir görülse de, madencilik toplulukları ve büyük ölçüde balık tüketimine dayalı diyetlere sahip bireylerde daha sık rastlanmaktadır. Cıva ve bileşikleri, böbrekler üzerinde olumsuz etkiler yaparken, aynı zamanda merkezi ve periferik sinir sistemini de etkileyebilir. Bu durum, böbrek yetmezliği, titreme, uykusuzluk, hafıza kaybı, nöromüsküler etkiler, baş ağrıları ve bilişsel ile motor fonksiyon bozukluklarına neden olabilir. Cıva zehirlenmesi ayrıca zeka seviyesinde bir azalma ile de ilişkilendirilmiştir.
Zehirlenmenin belirtileri arasında şunlar yer alır:
- Kas zayıflığı
- Zayıf koordinasyon
- Ellerde ve ayaklarda uyuşma
Kısacası, cıvayı elinizde güvenli bir şekilde tutabilirsiniz. Ancak, cıva ile ilgili pek çok risk bulunduğundan, bu durumun tavsiye edilen bir uygulama olmadığını da belirtmek gerekir.