COVID-19 Ölüm Tahminleri ve Aşının Etkisi

COVİD-19 Ölüm Tahminleri ve Aşının Etkisi

COVİD-19 pandemisi sırasında, bu virüsün gerçek ölüm oranlarına dair tahminler oldukça belirsiz ve rahatsız edici. Resmi verilere göre, dünyada bildirilen COVID-19 ölümleri 6 milyonun biraz üzerinde olarak kaydedilmiştir. Ancak, testlerin yaygın olarak bulunmadığı bazı ülkelerde bu sayı çok daha düşük kalmaktadır. Geleneksel yıllara kıyaslandığında, 2020 ve 2021 yıllarında COVID-19 kaynaklı ölümlerin yaklaşık 15 milyon civarında olabileceği öngörülmektedir.

Kaç kişinin COVID-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini kesin bir şekilde belirlemek oldukça zordur. Ancak, Imperial College London’dan Dr. Oliver Watson, 8 Aralık 2020 tarihinden itibaren (ilk aşının uygulandığı gün) 365 gün boyunca kapsamlı bir çalışma yürütmüştür. Watson, bu süreçte elde ettikleri bulgularla ilgili olarak, “Bulgularımız, aşının COVID-19 pandemisi üzerindeki olağanüstü küresel etkisinin bugüne kadarki en kapsamlı değerlendirmesini sunuyor” şeklinde bir açıklamada bulunmuştur.

Dr. Watson ve araştırma ekibi, bu belirli zaman diliminde yüksek ve orta gelirli ülkelerde aşının sağladığı faydalar sayesinde 12,2 milyon ölümün önlendiğini tahmin ediyor. Bu tahmin, ihtiyaç duydukları aşıları kendi imkanlarıyla karşılayabilen ülkeleri kapsamaktadır. Öte yandan, COVID-19 Aşı Erişimi Girişimi (COVAX) programı, zengin ülkelerin aşılara karşı yüksek talebinin neden olduğu zorluklarla karşılaşmış olsa da, yine de aşıya erişim konusunda sıkıntı yaşayan ülkelerde 7,5 milyon hayatın kurtarıldığı bildirilmektedir.

Kurtarılan hayatlardan çoğunun, aşılamanın başlangıçta Batı ülkelerinin gerisinde kalmasına rağmen, Hindistan’da gerçekleştiği gözlemlenmiştir. 2021 yılı itibarıyla ise, hareket kısıtlamaları ve maske zorunluluklarıyla ilgili düzenlemelerin gevşetilmesiyle, yaşlı nüfusa sahip gelişmiş ülkeler bu konuda ön plana çıkmıştır. Düşük gelirli ülkelerde aşıların yaygınlaştırılmasında yaşanan pek çok gecikmeye rağmen, dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisi en az bir doz aşı olmuştur. Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2022 ortasına kadar yüzde 70’lik aşı hedefinin neredeyse gerçekleştirildiğini bildirmiştir.

Manşet

Çocuk Takibi için Gelişen Teknolojiler

Çocuk takibi ve teknolojinin rolü, modern ebeveynlikte önemli bir yere sahiptir. Bu içerikte, çocuk gelişimini destekleyen teknolojik araçlar ve yöntemler hakkında bilgi edinebilir, çocuklarınızın sağlığını ve güvenliğini nasıl artırabileceğinizi öğrenebilirsiniz. […]

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın