DALL·E 2: Yapay Zeka ile Sanat Yaratma

DALL·E 2: Yapay Zekanın Sanatla Buluşması

Teknoloji her ne kadar hayatımızı kolaylaştırsa da zaman zaman sıradanlaşabiliyor. Ancak arada bir, karşımıza çıkan yeni bir teknolojik gelişme, hem şaşırtıcı hem de heyecan verici olabiliyor. İşte bu tür bir yenilik, istenen her şeyi çizebilen bir yapay zeka uygulaması. OpenAI tarafından geliştirilen bu yapay zeka yazılımının adı DALL·E 2. Bu sistem, kullanıcıların yazılı olarak tanımladığı bir resmi, makine öğrenimini kullanarak oluşturabiliyor.

Geliştiriciler, resmi web sitelerinde DALL·E 2’yi deneme fırsatı sunacaklarını duyurdular. Örneğin, kullanıcı, “fotogerçekçi bir tarzda ata binen bir astronot” çizmesini istediğinde, yapay zeka tam olarak bu tanıma uygun bir görüntü oluşturuyor. Burada “fotogerçekçi” yerine “Karakalem” dediğinizde, resmin karakteri anında değişiyor. Aslında, her ne kadar göz alıcı görünse de, ortaya çıkan görüntülerin tamamı yapay zeka tarafından sıfırdan üretiliyor.

DALL·E 2, teknik demoların çok ötesine geçerek, son derece detaylı istekleri işleyebiliyor ve modern bir sanat müzesinde karşılaşabileceğiniz türden görüntüler üretebiliyor. Bu yetenek, yönetmen Karen X Chang tarafından gösterildi. Öncelikle DALL·E 2’den bir sonsuzluk merdiveninden çıkan bir kız resmi oluşturmasını istedi, ardından da bir sonsuzluk merdiveninden gökyüzündeki kurabiyeden oluşan bulutlara çıkan bir kızı çizmesini talep etti. Yapay zeka, her iki isteği de başarıyla yerine getirdi.

DALL·E 2’nin geliştiricileri, sistemi etiketlenmiş resimlerle eğitmekte. Bu yapay zeka, binlerce “otomobil”, binlerce “ev” veya binlerce “kahve” resmi gibi çeşitli verilerle beslenmiş. Bu geniş veri tabanına bakarak, kullanıcının istekleri ile en uygun örtüşmeyi sağlayan resmi seçiyor. Birçok makine öğrenimi programında kullanılan tekniklere benzer yöntemler uygulayan DALL·E 2’nin farkı, gerektiğinde boşlukları kendi kendine doldurabilmesi. Sistemin nasıl çalıştığını, aşağıdaki videodan izleyerek daha iyi anlayabilirsiniz.