2021 yılında tanıtılan diş büyütme veya diş çıkartma ilacı için bu yıl insan testlerine başlanması bekleniyor. İlk aşama denemelerinin Eylül ayında başlaması planlanırken, 30 sağlıklı yetişkin erkeğin katılımıyla gerçekleştirilecek. Bu denemelerde her hastanın en az bir arka dişi eksik olacak. Aşama 2’nin ise 2025 yılına kadar gerçekleştirilmesi öngörülüyor ve bu aşama, konjenital anodonti tanısı almış, doğumdan itibaren en az dört dişi eksik olan, 2 ila 7 yaş arasındaki çocukları kapsayacak.
Bu diş çıkartıcı ilacın keşfi ve sonrasındaki test süreçleri, birçok açıdan son derece önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Ancak bu önem, çoğunlukla hastaların aşırı maliyetli takma dişlerle uğraşmak zorunda kalmamaları ve diş kaybı nedeniyle yaşadıkları kaygıları ortadan kaldırmaları açısından büyük bir potansiyele sahip olmasından kaynaklanıyor. Böylece, dişlerin yenilenmesi daha uygun maliyetli ve invaziv olmayan bir yöntemle sağlanabilir.
İlacın geliştirilmesinden sorumlu araştırma ekibi, ilacı daha önce hiçbir yan etkisi gözlemlenmeyen hayvanlar üzerinde kapsamlı bir şekilde test etti. 2018 yılında gelinciklerde gerçekleştirilen başarılı denemelerde, yeni dişlerin çıktığı gözlemlendi. Gelinciklerin insanlarla oldukça benzer diş tomurcuklarına sahip olmaları, ilacın insan ağız yapısında da benzer şekilde etkili olacağı beklentisini artırıyor.
Bu ilaç, esasen diş tomurcuklarının süt veya kalıcı dişlere dönüşmesini engelleyen USAG-1 adı verilen bir proteinin devre dışı bırakılmasına odaklanıyor. Birçok uzman, insan denemelerinin sorunsuz bir şekilde yürütülmesi durumunda, diş büyütme ilacının önümüzdeki on yıl içerisinde ihtiyacı olan hastalar için erişilebilir hale geleceğini umuyor.
İlacın ana hedefi, diş eksikliğine yol açan genetik bir hastalık olan diş agenezisi olan bireylere yardım etmek olsa da, ilacın bunun ötesinde, yaşamları boyunca çeşitli nedenlerden ötürü dişlerini kaybetmiş olan herkes için önemli bir çözüm sunma potansiyeli taşıdığı düşünülüyor.