Dokunmatik Ekranların Geleceği ve Kendini Temizleyen Teknoloji
Otomobil dünyasında fiziksel düğmelerin yerini alan dokunmatik ekranlar, yakın gelecekte de hayatımızdan çıkmayacak gibi görünüyor. Araçların gösterge panelleri, büyük ihtimalle, parmak izleriyle kaplı dev ekranlar olarak karşımıza çıkacak. General Motors (GM), bu parmak izlerinin rahatsız edici görünümünü ortadan kaldırmak amacıyla, dokunmatik ekranların kendi kendini temizlemesine olanak tanıyan yenilikçi bir ekran tasarımının patentini aldı.
Şayet, aracınızın ön panelinden bir mikrofiber bez tutarak uzanan ve temizlik yapan bir robot kolunu hayal ettiyseniz, bu düşünceniz maalesef gerçek değil. GM, çok daha akıllıca ve kullanıcıyı rahatsız etmeyecek bir çözüm öneriyor. Önerilen ekran tasarımında, kırmızı, yeşil ve mavi piksellere ek olarak, gözle görülemeyen ultraviyole ışığına benzer bir mor piksel daha bulunacak. Bu mor piksel, ekranda görülen renkleri ve görüntüleri etkilemeden, temizlik işlevine yardımcı olacak.
Ayrıca, dokunmatik ekran, ışığın belirli dalga boylarını emerek kimyasal bir reaksiyon oluşturacak şekilde tasarlanmış görünmez bir fotokatalist kaplama ile donatılmış. GM’nin patentinde, güneş ışığındaki ultraviyole radyasyona tepki gösterecek metal oksit bazlı bir fotokatalizör kullanılması öneriliyor. Ancak birçok otomobilin iç mekanı, karanlık ve serin tutmak amacıyla cam filmi ile kaplandığından, bu fotokatalizörün tepkisi, mor pikseller aracılığıyla aktive edilecek.
Geceleri, araç karanlıkta durduğunda veya gündüz sürücü tarafından manuel olarak başlatılan bir temizlik döngüsü sırasında, mor pikseller devreye girecek ve ekran kaplamasındaki fotokatalizörü aktive edecek. Bu işlem, parmak izlerinde geride kalan organik maddeleri (örneğin parmakların dokunmasından sonra kalan yağlar) parçalamak için havadaki nemi kullanarak bir kimyasal reaksiyon başlatacak. Reaksiyon tamamlandığında ve her şey kuruduğunda, yağlı lekeler ve parmak izleri ortadan kalkacak.
Kendini temizleyen dokunmatik ekranların GM araçlarında ne zaman kullanılmaya başlanacağı henüz belirsiz. Teknolojinin patent aşamasında olması, GM’nin bu yeniliği ne ölçüde hayata geçireceği konusunda net bir bilgi sunmuyor. Patentler söz konusu olduğunda, GM’in bu teknolojiyi ne zaman uygulamaya koyacağı veya hiç koyup koymayacağı, henüz bilinmeyen bir durum.