Dünya, Geçici İki Uyduya Sahip Olacak
Eylül ayının sonlarından itibaren Dünya, geçici bir süreliğine iki uyduya sahip olacak. Ancak bu durum, yalnızca iki aydan daha kısa bir süre boyunca devam edecek, bu nedenle bu geçici ikinci uyduyu çıplak gözle görmek pek mümkün olmayacak.
Bu yeni mini uydu, 7 Ağustos’ta Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (ATLAS) tarafından keşfedilen 2024 PT5 adlı küçük bir asteroit olarak tanımlanıyor. Bu ilginç nesne, Dünya’nın yer çekimi tarafından geçici olarak yakalanarak yörüngesine girecek. İspanya’daki Universidad Complutense de Madrid’den araştırmacılar Carlos ve Raúl de la Fuente Marcos’un yaptığı hesaplamalara göre, asteroit 29 Eylül’den 25 Kasım’a kadar Dünya’nın etrafında dönecek. Bu süre zarfında gezegenimizin çevresinde yalnızca bir yörünge tamamlayarak hızla uzaklaşacak.
2024 PT5, yalnızca 10 metre genişliğinde, oldukça küçük bir asteroit olduğundan dolayı, çıplak gözle görülmesi pek mümkün olmayacak. Hatta EarthSky tarafından belirtilen bilgilere göre, en iyi ihtimalle 22 büyüklüğünde, yani oldukça sönük bir görünümde olacak olan bu asteroit, muhtemelen amatör bir teleskopla bile tespit edilemeyecek.
Research Notes of the AAS dergisinde yayımlanan bir makalede, çift ay senaryosunun gezegenimiz için oldukça nadir bir durum olduğu, ancak bazı zamanlarda gerçekleşebileceği ifade ediliyor. Örneğin, Temmuz 2006’da gerçekleşen bir olayda, bir mini ay, Dünya’nın etrafında yaklaşık bir yıl boyunca asılı kalmıştı. Başka bir örnek ise, Mayıs 2020’de yaşandı; bu mini asteroit, Dünya’nın yer çekiminden kaçmadan önce birkaç yıl boyunca gezegenin etrafında döndü.
Dünya’nın yer çekimi tarafından çekilen bu tür nesneler, gezegenin etrafında tam bir yörüngeyi tamamlamadan kaçabiliyorlar. Eğer 2024 PT5’i takip etme fırsatını kaçırırsanız, gök bilimcilerin belirttiğine göre, bu küçük asteroit 9 Ocak 2025 tarihinde tekrar Dünya’nın yanından geçecek.
Be the first to comment