Dünya İklim Krizi ve Büyük Şirketlerin Rolü
Geçtiğimiz yıl, dünya genelinde rekor sıcaklık seviyeleri kaydedildi. Küresel sıcaklık artışı 2,7 dereceye doğru ilerliyor; ancak, önde gelen fosil yakıt ve çimento üreticileri, iklim değişikliği konusundaki sorumluluklarını görmezden geliyor ve durumu daha da kötüleştiriyor. Yeni yayımlanan Carbon Majors Database raporu, yalnızca 57 büyük şirketin 2016 ile 2022 yılları arasındaki küresel karbondioksit emisyonlarının yüzde 80’inden sorumlu olduğunu ortaya koydu.
Bu dönemdeki toplam emisyonların kaynakları incelendiğinde, %38’inin ulus devletlerden, %37’sinin kamu kuruluşlarından ve %25’inin özel şirketlerden geldiği görülüyor. Yaklaşık 200 ülke, sera gazı emisyonlarını azaltmayı taahhüt eden 2015 Paris Anlaşması‘nı imzalamıştı. Ancak, Carbon Majors Database verilerine göre, anlaşmayı imzalayan 100 devlet ve yatırımcıya ait şirketin 58’i, anlaşmadan sonraki yıllarda üretimlerini artırarak taahhütlerini yerine getirmedi.
- Asya devletlerinin %87’si,
- Avrupalı devletlerin %57’si,
- Kuzey Amerika’daki devletlerin %43’ü anlaşmaya uymadı.
Dev Şirketlerin Para Kazanma Hırsı
Uluslararası Enerji Ajansı, son yedi yılda kömür tüketiminin %8 artarak 8,3 milyar tona ulaştığını ve bu rakamın tarihsel olarak rekor seviyelere çıktığını belirtiyor. Rapor, Hindistan devletine ait Coal India şirketini en büyük karbondioksit üreticilerinden biri olarak tanımlıyor. Bunun yanı sıra, Rusya’nın devlet enerji şirketi Gazprom ve Suudi Arabistan devlet petrol şirketi Saudi Aramco da bu listenin en üst sıralarında yer alıyor.
Ayrıca, Exxon Mobil da küresel karbondioksit emisyonlarının %1,4’üne katkıda bulunarak ABD merkezli şirketler arasında listenin başında yer alıyor. Stand.earth’de Uluslararası Program Direktörü ve Fosil Yakıt Yaymama Anlaşması Başkanı Tzeporah Berman, konuya ilişkin yaptığı bir açıklamada, “Bu şirketler iklim krizini reddederken, iklim politikalarını geciktirip engelleyerek milyarlarca dolar kar elde etti. Sürdürülebilir bir çözümün parçası olduklarına dair yanıltıcı reklam kampanyalarına büyük bütçeler ayırıyorlar; fakat gerçekte, bu yanıltıcı mesajların arkasında daha fazla fosil yakıt çıkarımına yatırım yapmaya devam ediyorlar.” dedi.
Görünüşe göre, dev şirketlerin kar elde etme tutkusunun törpülenmemesi durumunda, atmosferimizi temiz tutmak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek mümkün olmayacak.