Dünya’nın Antipodları: Nereye Ulaşabilirsiniz?
Belki de çocukken, olduğunuz yerden bir delik kazıp Dünya’nın merkezine ulaşmayı hayal ettiniz. Peki, bu delikten geçip diğer ucuna geldiğinizde nerede çıkacağınız hakkında hiç düşündünüz mü? İngiltere’deki bazı insanlar, Avustralya’nın kıyısına varacaklarını varsayabilirken, Amerikalılar için en yaygın cevap muhtemelen Çin’in derinlikleri oluyor.
Dünya’nın merkezine ulaşmak için kazmayı elinize aldığınızda, 12.870 kilometrelik bir yolculuk yapmanız gerektiğini göz önünde bulundurursak, çıkış noktanızı kesin olarak belirlemenin mümkün olmadığını anlamak zor değil. Ancak bu merakınızı gidermek için Antipodes Map adlı etkileşimli bir harita mevcut. Bu harita, gezegenimizin birçok kalabalık şehirlerinin zıt bir noktası, yani “antipod”u olarak bilinen yerlerin çoğunun okyanuslarda kaybolduğunu gösteriyor.
Dünya yüzeyinin yaklaşık %71’inin suyla kaplı olduğunu düşündüğümüzde, karaya ulaşma ihtimalinin oldukça düşük olduğu hiç de şaşırtıcı değil. Yine de, Yeni Zelanda’daki Auckland ile İspanya’daki Sevilla ve Malaga, ayrıca Arjantin’in başkenti Buenos Aires ile Çin’deki Şanghay gibi birçok şehir birbirinin antipodu olarak karşımıza çıkıyor. Antipodes Map web sitesine göre, bu dev kazı projesini üstlenmeye karar veren Çinliler, karaya çıkacak ülkeler arasında görece azınlıkta kalıyorlar. Örneğin, Pekin’in merkezinden yöneldiğinizde, Dünya’nın diğer ucuna doğru kazdığınızda Arjantin’in Bahia Blanca yakınlarındaki Rio Negro nehrine yüzeye çıkıyorsunuz.
İki tam antipodun etkileyici bir örneği ise, Rusya’da bulunan Ulan Ude ve Şili’deki Puerto Natales arasında yer alıyor. Antipodlar açısından en büyük yerleşim alanlarının, Doğu Asya’da Çin ve Moğolistan ile Güney Amerika’da Arjantin ve Şili olduğu belirtilmektedir. Antipodes web sitesinde, “Avustralya anakarası, antipodları tamamen okyanusta olan en büyük kara kütlesidir” ifadesi yer alıyor.
Etkileşimli harita sayesinde, kendi koordinatlarınızı girerek bu ilginç antipod noktalarını keşfedebilirsiniz. Ne yazık ki, Türkiye de bu kazı girişiminin sonucunda kendisini okyanusun ortasında bulan ülkeler arasında yer alıyor.