Dünyanın İlk Biyoişlemcisi: FinalSpark’ın Yenilikçi Girişimi

İsviçreli bir girişim olan FinalSpark, 16 insan beyni organoidini uzaktan erişim sağlayan çevrimiçi bir platformun parçası olarak dünyanın ilk biyoişlemcisini geliştirdiğini duyurdu. Bu devrim niteliğindeki biyoişlemci, nöroplatformun türünün ilk örneği olmasıyla dikkat çekiyor ve in vitro biyolojik nöronlara erişim imkanı sunuyor.

Biyoişlemcinin en ilginç özelliklerinden biri, şirketin geleneksel işlemcilere kıyasla bir milyon kat daha az güç tükettiğini iddia etmesidir. FinalSpark, bu biyoişlemcinin, bilgiyi öğrenme ve işleme kapasitesine sahip olduğunu öne sürüyor. Geliştirilen biyoişlemcinin detaylarını içeren bir araştırma makalesinde, bu platformun sağladığı olanakların altı özellikle çiziliyor.

FinalSpark, makalede GPT-3 gibi büyük dil modellerinin (LLM) eğitilmesinin yaklaşık 10GWh enerji tükettiğini belirtirken, bu miktarın Avrupa’daki ortalama bir vatandaşın yıllık enerji tüketiminin 6.000 katından fazla olduğuna dikkat çekiyor. Bu durum, biyoişlemcinin potansiyelini ve sürdürülebilirliğini gözler önüne seriyor.

Biyoişlemcinin arkasındaki nöroplatform, “wetware” olarak adlandırılan, biyoloji, yazılım ve donanımın bir karışımını içeren yenilikçi bir mimari ile çalışıyor. Bu platform, beyin dokusundan yapılmış üç boyutlu hücre kütleleri olan organoidleri barındırmak için dört farklı çoklu elektrot dizisini kullanıyor. Her bir çoklu elektrot dizisi, dört organoid barındırarak toplamda 16 farklı organoidin işlem gücünü bir araya getiriyor.

Ancak, biyoişlemcinin ölçeklenebilirliği konusunda hala belirsizlikler mevcut. Nöroplatform, bulut benzeri bir deneyim sunarken, araştırmacıların bu 16 organoidin işlem gücünü birden fazla işlem arasında paylaşmanın ne kadar uygulanabilir olduğunu henüz net bir şekilde ifade etmedikleri belirtiliyor. Şu anda FinalSpark, yalnızca dokuz kuruma uzaktan bilgi işlem platformuna erişim izni vermiş durumda ve her bir kullanıcıdan 500pcm (bir tür kripto para birimi) abonelik ücreti talep etmektedir.