Düşüncelerin Kelimelere Dönüşmesi: Yeni Bir Yapay Zeka Modeli

Bir kişinin düşüncelerini kelimelere çevirmek fikri, çağdaş bilim kurgu dünyasında sıkça rastladığımız bir konsept olabilir. Ancak, Austin’deki Texas Üniversitesi’nde geliştirilen yeni bir yapay zeka (AI) modeli gerçek dünyada bu kavramı hayata geçirmeye çok yaklaşmış durumda. Araştırmacılar, geliştirdikleri modelin noninvaziv tarama yöntemleri aracılığıyla bir bireyin düşüncelerini karmaşık bir dil yapısına dönüştürme kapasitesine sahip olduğunu belirtiyorlar. Sinirbilim ve bilgisayar bilimleri alanında yardımcı doçent olan Alex Huth, bu konuda, “Noninvaziv bir yöntem için, bu, genellikle tek kelimelerin veya kısa cümlelerin çevirisine kıyasla gerçek bir sıçrama,” ifadelerini kullanıyor.

Daha önce benzer sistemlerin geliştirildiği haberlerini duymuş olsak da, bu yeni modelin diğerlerinden ayıran temel özellik, katılımcıların implant taktırmak için ameliyat olmalarının gerekmemesi ve belirli bir kelime listesiyle sınırlı kalmamalarıdır. Bu, yöntemi daha erişilebilir ve kapsamlı bir hale getiriyor. Peki, bu yenilikçi yöntem tam olarak nasıl çalışıyor?

Söz konusu yöntem; ChatGPT ve Google Bard gibi sohbet robotlarında kullanılan teknolojiyi temel alıyor ve semanik kod çözücü olarak adlandırılıyor. Bu süreçte katılımcının izniyle fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) tekniği kullanılarak beyin taraması gerçekleştiriliyor. Katılımcı bir şey dinlerken veya düşünürken, bu düşüncelerin kodu çözülebiliyor ve bu kod, bir metin akışına dönüştürülüyor.

Şu an için kod çözücü, bireyin düşüncelerini kelime kelime sentezleyebilme yeteneğine sahip değil; fakat genellikle düşüncelerin özünü yakalama ve bunu ifade etme konusunda başarılı. Yapılan testlerde, aşağıdaki videoyu izleyen bir kişinin düşünceleri metne dönüştürülmüş. Sonuç gerçekten oldukça ilgi çekici.

Yapay zekanın önümüzdeki 10 yıl içinde nerelere varabileceğini düşünmek hem heyecan verici hem de bir o kadar endişe verici. Sizin bu konudaki düşünceleriniz neler? Hazır düşüncelerinizi -şimdilik- kendiniz yazabiliyorken, aşağıda bizimle paylaşmanızı bekliyoruz.