Ekvatoral Plazma Kabarcıkları ve Piramitler Arasındaki Gizem
Atmosferin üst katmanları, çoğu zaman sıra dışı olaylarla doludur. Bu olaylar arasında, iletişim ve navigasyon hizmetleri açısından büyük önem taşıyan ekvatoral plazma kabarcıkları (EPB’ler) yer alır. Peki, bu ilginç kabarcıkların Mısır’daki piramitlerle ne gibi bir bağlantısı olabilir?
EPB’ler, alçak enlemlerde, genellikle gün batımından sonra meydana gelen aşırı ısınmış gazın sıcak cepler oluşturmasıyla ortaya çıkar. Bu kabarcıklar, henüz tam olarak anlaşılamamış bir olgu olmakla birlikte, Dünya’nın uzay bağlantısını etkilemeleri nedeniyle ne olup bittiğini anlamak oldukça önemlidir. Mısır üzerinde devasa bir plazma kabarcığının varlığı, ülkenin coğrafi konumu sebebiyle sürpriz bir durum değildir; zira her yıl bu bölgede birçok EPB oluşmaktadır.
Ancak dikkat çekici olan, kabarcığın gözlemlendiği yerin kendisidir. Gözlemler genellikle uzaydan, küresel bir perspektif elde etmek amacıyla yapılır. Yerden gözlem yapmak mümkün olsa da, yerin eğriliği nedeniyle radar sistemleri, ufkun altında kalan hedefleri tespit etmekte zorluk yaşayabilirler. İlginç bir gelişme olarak, Çin Bilimler Akademisi’ndeki araştırmacılar, Güney Çin Denizi’ndeki Hainan adasından, 8.000 kilometre (4.970 mil) uzaklıkta bulunan Mısır üzerindeki plazma kabarcıklarını tespit edebilme yeteneğine sahipler.
Çin, yakın zamanda Düşük Enlem Uzun Menzilli İyonosferik Radar (LARID) adında bir radar sistemi inşa etti. Bu radar, plazma kabarcıkları tarafından oluşturulan düzensizlikleri gözlemleme kapasitesine sahiptir. Tıpkı radyo yayınlarının iyonosferin plazmasından yansıtılarak dünyaya ulaşması gibi, radar sinyalleri de benzer bir şekilde gönderilebilir. LARID’in yeteneği, bu sinyalleri geri alıp plazma kabarcıklarının oluşturduğu varyasyonları analiz etmekte yatmaktadır.
Bu nedenle, Giza üzerindeki kabarcıklar yeni bir fenomen değildir; ancak Çin’den gelen gerçek zamanlı verilerin tespiti oldukça dikkat çekicidir. Araştırmacılar, bu tür radar sistemlerinin bir ağının kurulmasının, bu olayların izlenmesi açısından devrim niteliğinde olabileceğini öne sürmektedir.
Yeni Radar Ağları Oluşturulacak mı?
Bilim insanlarına göre, elde edilen sonuçlar, gelecekte üç ila dört radardan oluşan bir düşük enlem Ufkun Üzerinden (OTH) radar ağı kurulması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Böylece, gerçek zamanlı olarak küresel EPB görüntüleri elde etme yeteneğine sahip olunabilir. EPB’ler mevsimden mevsime değişiklik göstermekte olup, hava koşullarından da etkilenmektedir. Ancak havadan farklı olarak, güneş aktivitesinden de önemli ölçüde etkilenirler.
EPB’lerin konum, boyut ve zamanlama gibi birden fazla özellik açısından tahmin edilebilmesi, uydu sistemlerinin yaşadığı büyük kesintileri azaltmak için kritik bir öneme sahiptir. Öte yandan, dünyada başka sıcak çöl bölgeleri mevcut olmasına rağmen, piramitlerin bulunduğu Mısır’da neden dünyanın en büyük EPB’lerinin oluştuğu merak uyandırmaktadır. EPB’lerin oluşumu ile piramitler arasındaki potansiyel bağlantı henüz gün yüzüne çıkmamışken, bazı bilim insanlarının bu konuyu araştırmaya başlayabileceği düşünülmektedir.
İlk yorum yapan olun