Elektrikli Araçların Acil Durumlarda Elektrik Şebekesine Katkısı

Elektrikli Araçların Gücü: Acil Durumlarda Elektrik Şebekesine Destek

Elektrikli araçların geliştirilmesinin temel amacı, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmak ve iklim değişikliğiyle mücadelede etkin bir rol oynamaktır. Ancak, bu araçların sunduğu önemli bir avantaj, Avustralya’nın Canberra şehrinde gerçekleşen bir elektrik kesintisi sırasında kendini gösterdi. Elektrikli araç filosu, bu kesinti sırasında şebekeye güç sağlayarak büyük bir fayda sağladı.

Büyük bir fırtına sonucunda Canberra’da on binlerce ev elektriksiz kaldı. Bu elektrik kesintisi esnasında, elektrikli araçların pillerinden elde edilen enerji, Avustralya’nın elektrik şebekesine aktarıldı. Araştırmanın baş yazarı ve Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden Kıdemli Araştırma Görevlisi Dr. Bjorn Sturmberg, “Bu, acil bir duruma yanıt olarak dünyada şebekeye güç veren ilk elektrikli araç örneği” şeklinde açıklamada bulunarak, bu durumun elektrikli araçların acil durumlarda gerekli desteği sağlayabileceğini gösterdiğini vurguladı.

Sturmberg, ekibinin Canberra genelinde, prizde takılıyken şebekeyi izleyen ve ulusal şebeke ani güç kaybı yaşarsa dengelemek için kısa süreli güç patlamaları yapabilen 51 elektrikli araçlık bir filoya sahip olduğunu belirtti: “Bu araçlar, tekerlekli büyük bataryalar gibi çalışıyor.

16 Elektrikli Araç Bağlandı

Elektrik kesintisi sırasında, Canberra’daki çeşitli mülklere 16 elektrikli araç bağlandı. Araştırmacılar, kesintinin hemen ardından bu araçların programlandığı gibi şebekeye enerji vermeye başladığını ifade ettiler. Sturmberg, “Toplamda ulusal şebekeye 107 kilovat destek sağladılar” diyerek, bu durumu daha da çarpıcı hale getirdi. Ekledi: “Bu durumu göz önünde bulundurursak, benzer şekilde yanıt veren 105.000 araç, ACT ve NSW bölgelerinin tamamı için gereken yedeklemeyi tamamen karşılayabilir. Geçen yıl Avustralya’da yaklaşık 100.000 elektrikli araç satıldı.

Bu araştırmanın, araçların ve şarj cihazlarının gerçek dünyada ilk kez test edildiği bir olay olduğunu belirten Sturmberg, bu gelişmenin şebeke güvenliği ile elektrikli araç sayısının artması arasında önemli bir denge kurulması gerektiğine dikkat çekti. Elektrikli araç sahiplerinin akşam saatlerinde araçlarını aynı anda şarj etmeleri şebeke üzerinde ek bir yük oluşturabilmektedir.

Araçlar On Dakika Boyunca Elektrik Verdi

Araçlar On Dakika Boyunca Elektrik Verdi

Dr. Bjorn Sturmberg, Şubat ayında yaşanan acil durumda araçların on dakika boyunca elektrik sağladıktan sonra bazı araçların otomatik olarak şarj etmeye devam ettiğini ifade etti: “Bu tür bir durumda, şarjın bir veya iki saat gecikmesi, maliyet ve rahatsızlık açısından oldukça az olacaktır.” Avustralya’nın ABC haberine göre, Elektrikli Araç Konseyi Enerji ve Altyapı Başkanı Ross De Rango, araçtan şebekeye geçiş teknolojisinin Avustralya için büyük bir fırsat sunduğunu, elektrik faturalarını düşürebileceğini ve kömür ile gazla çalışan elektrik santrallerinin daha erken kapatılmasına yardımcı olabileceğini belirtti: “Kimsenin tüketicinin rızası olmadan arabasından enerji çekebileceği bir geleceği öngörmüyoruz. Bu düzeyde tüketici koruması çok temel bir seviyede yer alıyor – çünkü arabanın fişe takılı olup olmadığına sürücü karar veriyor.