Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk, beyin kontrol arayüzleri (BCI) alanında devrim yaratmayı hedefleyen Neuralink şirketini 2016 yılında kurdu. Musk, bu inovatif girişimin potansiyelini öne çıkarmak amacıyla, 2019 yılında ilk implantını tanıttı. Ardından, 2020 yılında bir domuza beyin kontrol arayüzü yerleştirildi. İlerleyen süreçte, 19 ay önce maymunlara uygulanan implantlar hakkında çarpıcı bilgiler ortaya çıktı.
Neuralink’in iddialarına göre, 23 maymun deneğinden 15’i hayatını kaybetti. Şirket, bu durumun ardından üçüncü büyük “göster ve anlat” etkinliğini düzenledi. Etkinlikte Elon Musk, “Muhtemelen yaklaşık altı ay içinde bir insana Neuralink yerleştirebileceğimizi düşünüyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu. Şubat ayında Neuralink, Kaliforniya Üniversitesi, Davis Primat Merkezi’nde BCI implantlarının prototip testi sırasında maymunların öldüğünü doğruladı. Ancak, Sorumlu Hekimler Komitesi’nin hayvanlara yönelik zulüm iddialarını kesin bir dille reddetti.
Açıklamalarında, “Bir hayvana bir cihaz yerleştirmeyi düşünmeden önce, titiz testler yaparak mümkün olan her olasılığı değerlendiriyoruz. Bu cihazları hayvanlara yerleştirme konusunda düşüncesiz değiliz. Son derece dikkatli davranıyoruz. Cihazı koyun, domuz veya maymuna ne zaman implant yaparsak bunu keşif amaçlı değil, doğrulayıcı olsun diye yapıyoruz” ifadelerine yer verdiler. Neuralink, implantları için hala FDA onayı almak için çaba gösteriyor. Ancak, şirket Temmuz 2020’de FDA’nın Çığır Açan Cihaz Tanımlaması ile ödüllendirildi. Eylül 2022 itibarıyla FDA, bu atamayı 728 tıbbi cihaza vermiştir.
Ayrıca, FDA, 2021’de klinik ve klinik olmayan beyin-bilgisayar bağlantılarıyla ilgili uygulama kılavuzunu güncelleyerek bu alandaki çalışmaları destekledi. Bu tür cihazlar, ağır engelli bireylere çevreleriyle etkileşim becerilerini artırarak yeni bir bağımsızlık sağlamayı vaat ediyor. Musk, 2021 yılında düzenlenen bir canlı yayın etkinliğinde Neuralink’in cihazı hakkında “Birçok yönden kafatasınıza bir Fitbit takmak gibi bir şey” demiştir.
Neuralink cihazı, hastanın beyninin gri maddesine “dikilerek” çevreleyen nöronlarla bağlantılar kuruyor. Bu sayede, beynin elektrik emisyonlarının yüksek çözünürlüklü örneklemesi sağlanıyor ve analog elektriksel dürtüler ile dijital bilgisayar kodu arasında bir çeviri işlemi gerçekleştiriliyor. Ancak, şu ana kadar Neuralink’in başardığı tek şey, bir maymunu joystick olmadan Pong oynamaya ikna etmek oldu.