Facebook’a Dava Açan Araştırmacının Geliştirdiği Eklenti
The New York Times tarafından bildirildiğine göre, Columbia Üniversitesi’nden Ethan Zuckerman, Facebook için geliştirdiği “Unfollow Everything 2.0” adlı tarayıcı eklentisi nedeniyle açtığı dava şu an için reddedildi. Zuckerman, Meta’nın bir Facebook kullanıcısının içerik akışını düzenlemesine olanak tanıyan bir araç geliştirmesine izin vermesi için 1996 İletişim Ahlakı Yasası’nın 230. Kısmı’nı kullanarak yenilikçi bir hukuki yol izledi.
Zuckerman, bu sürecin ilham kaynağını, 2021 yılında insanların Facebook’u daha kontrol edilebilir bir şekilde kullanmalarını sağlayan “Unfollow Everything” adlı projesinden aldı. Bu proje, kullanıcıların Haber Akışı olmadan veya yalnızca belirli kişilerin gönderilerini görmek üzere özelleştirilmiş bir akış oluşturmalarına olanak tanıyordu. Ancak, Facebook bu projeyi hayata geçiren İngiltereli geliştiriciye dava açarak, hesabını kalıcı olarak devre dışı bırakmıştı.
Bunun üzerine Zuckerman, Meta’nın kendisine de dava açmasını önlemek amacıyla yasal bir girişimde bulundu. 1996 İletişim Ahlakı Yasası’nın 230. Kısmı, genellikle teknoloji platformlarını yasadışı kullanıcı faaliyetlerinden korumak için kullanılsa da, “insanların rahatsız edici buldukları içerikleri engellemelerine yardımcı olacak” üçüncü taraf araçlarının geliştiricilerini koruyan özel bir maddeye de sahiptir. Zuckerman, mahkemeden bu maddeyi tanımasını ve Meta’nın herhangi bir engelleme olmaksızın Unfollow Everything 2.0 eklentisini geliştirmesine izin vermesini talep etti.
Ancak mahkeme, Meta’nın davayı reddetme başvurusunu kabul ederek, Zuckerman’ın ilerleyen bir tarihte yeniden dava açma hakkının bulunduğunu belirtti. Zuckerman’ın avukatı, “Mahkemenin Profesör Zuckerman’ın davayı sonuçlandırmadan önce aracı kodlaması gerektiğine inanmasından dolayı hayal kırıklığına uğradık” şeklinde bir açıklamada bulundu. Öte yandan, bir Meta sözcüsü ise davanın herhangi bir hukuki temeli olmadığını ifade etti.
İlk yorum yapan olun